Mostarska liska: Nagrađeni glumci Slađana Zrnić i Željko Erkić

U sklopu Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” sinoć je Narodno pozorište Republike Srpske izvelo komediju “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića.

Odlukom stručnog žirija Male liske za najbolje glumce večeri dodjeljene su Slađani Zrnić i Željku Erkiću, priopćeno je iz Narodnog pozorišta u Mostaru.

“Ivo Brešan, poznati jugoslovenski pisac je u vrijeme SFRJ bio osporavan i zabranjen zbog humora Dalmatinske zagore. Kroz taj humor je oslikavao političku situaciju u Jugoslaviji, a svi znamo da se tad to nije smjelo govoriti. Danas smo svjedoci vremena u kojem Brešanov tekst itekako ima odjeka i u ovoj predstavi će se itekako prepoznati te paralele sadašnje politike i onoga što je bilo prije već više od 50 godina”, rekao je Željko Erkić.

Glumac i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Vladimir Đorđević kazao je kako će ova predstava svakako zamisliti publiku zato što je kraj malo drugačiji od onog što publika očekuje.

“Na početku je poletna i vesela atmosfera, a kraj malo drugačiji. Mislim da će publika nakon ove predstave izaći sa vrlo jasnom porukom. Tragično je da tekst napisan prije toliko godina i dalje dobro korespodnira s ovim vremenom. I dalje su iste strukture ljudi, odnosi i mentalni sklopovi ličnosti koji se spominju u ovom komadu i dalje su u istim strukturama koje naš život čine ovakvim kakav jeste”, istaknuo je Đorđević.

  U HNK Mostar predstava 'Isus, Sin Čovječji' 11. maja

Aleksandar Stojković, također glumac u predstavi, ističe da je redatelj Nikola Pejaković povukao paralelu između Brešanovog  vremena i naše svakodnevnice.

“Isti su problemi kojima se bavimo. Jako je hrabar dramaturški zahvat u samoj priči, ali ništa što bi moglo umanjiti vrijednost ovog komada”, rekao je Stojković.

U foajeu Narodnog pozorišta Mostar uoči predstave otvorena je izložba plakata i dokumentarne građe Narodnog pozorišta Mostar od 1970.-1990. godine, a koja će biti otvorena do kraja festivala.

Natjecateljski program festivala nastavlja se večeras predstavom Hrvatskog narodnog kazališta Mostar “Ja od jutra nisam stao”, navodi se u priopćenju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi