More
  VijestiKulturaMostar strip vikend 2021

  Mostar strip vikend 2021

  Udruga ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već šesti put organizira manifestaciju Mostarski strip vikend.

  Strip vikend će se održati u subotu i nedjelju, 02. i 03. oktobra 2021. godine, u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače. Svečano otvorenje najavljeno je za 02. oktobar u 11 sati.

  Ovogodišnji Mostarski strip vikend će imati priliku svečano otvoriti ministrica kulture i sporta u FBIH Zora Dujmović.

  Također počasni gosti festivala će biti i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini

  Kao i prošlih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje sa maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti.

  Iz ovogodišnjeg programa posebno se izdvajaju tribine i izložbe povodom 60. godina izlaska prvog stripa o Zagoru, sigurno jednog od najpopularnijih likova na ovim prostorima. Na tribini će učestovati i gosti iz Italije koju su aktuelni crtači ovog popularnog strip junaka.

  Pored toga bi izdvojili i to da na ovogodišnji Mostarski strip vikend stiže ekipa iz grupe „Dubioza kolektiv“ koja će publici predstaviti svoj prvi strip naslova „Dubioza kolektiv i čarobna kokoš“. Autor stripa Filip Andronik kao i ostala ekipa iz benda će biti na promociji i bit će raspoložena za super druženje sa gostima.

  “Iza nas je već nekoliko uspiješnih projekata, do sada smo organizovali već pet strip vikenda u Mostaru, veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo sa našim djelovanjem”, izjavili su iz kluba Mostrip.

  Klub Mostrip osnovan je koncem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

  Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

  Ove godine na Strip vikend dolazi rekordni broj gostiju. Grad na Neretvi posjetit će 24 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Zoran Herceg, Filip Andronik, Mirna Imamović, Lana Šator, Sabahudin Muranović Muran, Marko Stojanović, Jovan Ukropina, Dražen Kovačević, Darko Perović, Miroljub Milutinović Brada, Aleksa Gajić, Ana Omi, Robert Solanović – Bob, Dalibor Talajić, Fran Strukan, Krešimir Bijuk, Joevito Nuccio, Mauro Laurenti, Oscar Scalco, Marco Verni, Laura Zuccheri, Fernando Dagnino i Sébastien Philippe.

  Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo  i za prethodne tri, svi naši specijalni gosti  uraditi  plakate sa motivom grada Mostara. Čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu”, saopćeno je iz kluba Mostrip.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img