More
  VijestiMostar: Prvi maj uz tradicionalnu budnicu

  Mostar: Prvi maj uz tradicionalnu budnicu

  Kao i ranijih godina, i ove je Hrvatska glazba Mostar upriličila je tradicionalnu prvomajsku budnicu ulicama grada na Neretvi

  Promenada je krenula sa Trga rondo, prošla je potom kroz Šetalište i pored Gradske vijećnice, zatim preko Starog mosta, Ulicom maršala Tita pokraj bivše Robne kuće Razvitak, Trgom musala, Ulicom Alekse Šantića do hotela “Ero”, a završila je tamo odakle je i krenula.

  Učesnici su podcrtali da je budnica tradicija bez koje bi obilježavanje Međunarodnog praznika rada u gradu na Neretvi bilo nezamislivo i prazno.

  Tokom dana, Mostarci, uprkos opasnosti od širenja koronavirusa, planiraju praznik provesti na nekom od izletišta ili u privatnim dvorištima.

  U svijetu se danas obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada, kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima sa policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero ih osuđeno na smrt. Crvena zastava postala je simbol krvi koja je pala za ostvarivanje radničkih prava. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. Kao međunarodni praznik rada, 1. maj se obilježava od 1889. godine. (Anadolija)

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img