More
  VijestiMladi Mostarci u švedskoj igri demokracije

  Mladi Mostarci u švedskoj igri demokracije

  Događaj naziva ‘Welcome to Electionville’, u organizaciji Agencije lokalne demokracije (LDA) Mostar i Veleposlanstva Švedske u BiH otvoren je u petak u Gradskoj vijećnici Grada Mostara s ciljem educiranja mladih Mostaraca o funkcioniranju demokracije.

  Electionville izmišljeni je grad u obliku obrazovne igre u kojoj sudionici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća, a namijenjen je osobama od 15 do 26 godine i savršen je alat za prakticiranje temeljnih demokratskih vrijednosti.

  Što je lokalna uprava, što doista čini demokratski proces i kome on služi, neka su od pitanja o kojima će sudionici učiti.

  Događaj su zajedno otvorili veleposlanica Švedske u BiH Johanna Stromquist, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Ivan Zelenika i direktorica LDA Mostar Dženana Dedić.

  – Ova je igra kreirana i razvijena u Švedskoj, a njezina glavna svrha je da se iz prve ruke uči o demokraciji, kako razvijati dijalog, načiniti kompromise i donositi teške odluke – kazala je novinarima švedska veleposlanica Stromquist.

  Naglasila je kako joj je izuzetno drago što su u mogućnosti ovu, edukativnu i zabavnu igru, predstaviti u Mostaru.

  – Mi znamo da ovdje 12 godina nije bilo izbora i dobro je da će mladi ljudi imati mogućnost upoznati se sa svim izazovima demokratskog procesa – kazala je veleposlanica.

  Direktorica LDA Dedić zahvalila je švedskom Veleposlanstvu što je, kako je kazala, prepoznalo ovu igru kao jedan vrlo praktičan alat da se mladi uče o demokraciji.

  – Ova igra zaista animira mlade ljude jer su kroz dvodnevnu praksu za današnji događaj shvatili koliko je biti gradski vijećnik doista ozbiljan posao – istaknula je Dedić.

  Švedsku igru demokracije otvorio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Ivan Zelenika.

  – Danas je mladima prilika da doista dožive čast biti gradski vijećnik, ali i shvate obveze i odgovornost koje nose sa sobom vijećnička funkcija – kazao je Zelenika.

  Po njegovim riječima, mladi će kroz ovu igru naučiti dosta stvari vezano za lokalnu samoupravu i kako svojim radom mogu pripomoći i pridonijeti lokalnoj zajednici.

  – Ovo je dobar način da razbijamo stereotipe da su političari “ovakvi” ili “onakvi”. Mislim da mladim ljudima treba pružiti priliku i u politici i u svim drugim sferama života da kroz jedan ovakav edukativna način zaista spoznaju važnosti jedinice lokalne samouprave – kazao je Zelenika.

  Jedan od sudionika švedske igre demokracije je i student strojarstva Tomislav Perić, koji je zahvalio na prilici da sudjeluje u ovom, kako je kazao, unikatnom projektu.

  – Mladi građani imaju, zapravo, više moći nego što misle, a ovakve radionice su odličan alat da mi formiramo vlastitu budućnost – kazao je Perić.

  Mlade raspoređene po timovima kroz igru će voditi game master, a po završetku igre svi okupljeni imat će priliku, zajedno sa stvarnim vijećnicima Gradskog vijeća Mostar, raspravljati o pitanjima koja su u fokusu njihovog interesa, a tiču se demokratskih procesa na lokalnoj razini.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img