Mladi Mostarci u švedskoj igri demokracije

Događaj naziva ‘Welcome to Electionville’, u organizaciji Agencije lokalne demokracije (LDA) Mostar i Veleposlanstva Švedske u BiH otvoren je u petak u Gradskoj vijećnici Grada Mostara s ciljem educiranja mladih Mostaraca o funkcioniranju demokracije.

Electionville izmišljeni je grad u obliku obrazovne igre u kojoj sudionici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća, a namijenjen je osobama od 15 do 26 godine i savršen je alat za prakticiranje temeljnih demokratskih vrijednosti.

Što je lokalna uprava, što doista čini demokratski proces i kome on služi, neka su od pitanja o kojima će sudionici učiti.

Događaj su zajedno otvorili veleposlanica Švedske u BiH Johanna Stromquist, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Ivan Zelenika i direktorica LDA Mostar Dženana Dedić.

– Ova je igra kreirana i razvijena u Švedskoj, a njezina glavna svrha je da se iz prve ruke uči o demokraciji, kako razvijati dijalog, načiniti kompromise i donositi teške odluke – kazala je novinarima švedska veleposlanica Stromquist.

Naglasila je kako joj je izuzetno drago što su u mogućnosti ovu, edukativnu i zabavnu igru, predstaviti u Mostaru.

– Mi znamo da ovdje 12 godina nije bilo izbora i dobro je da će mladi ljudi imati mogućnost upoznati se sa svim izazovima demokratskog procesa – kazala je veleposlanica.

Direktorica LDA Dedić zahvalila je švedskom Veleposlanstvu što je, kako je kazala, prepoznalo ovu igru kao jedan vrlo praktičan alat da se mladi uče o demokraciji.

  U HNK-u 36 novozaraženih, u covid bolnici preminule dvije osobe

– Ova igra zaista animira mlade ljude jer su kroz dvodnevnu praksu za današnji događaj shvatili koliko je biti gradski vijećnik doista ozbiljan posao – istaknula je Dedić.

Švedsku igru demokracije otvorio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Ivan Zelenika.

– Danas je mladima prilika da doista dožive čast biti gradski vijećnik, ali i shvate obveze i odgovornost koje nose sa sobom vijećnička funkcija – kazao je Zelenika.

Po njegovim riječima, mladi će kroz ovu igru naučiti dosta stvari vezano za lokalnu samoupravu i kako svojim radom mogu pripomoći i pridonijeti lokalnoj zajednici.

– Ovo je dobar način da razbijamo stereotipe da su političari “ovakvi” ili “onakvi”. Mislim da mladim ljudima treba pružiti priliku i u politici i u svim drugim sferama života da kroz jedan ovakav edukativna način zaista spoznaju važnosti jedinice lokalne samouprave – kazao je Zelenika.

Jedan od sudionika švedske igre demokracije je i student strojarstva Tomislav Perić, koji je zahvalio na prilici da sudjeluje u ovom, kako je kazao, unikatnom projektu.

– Mladi građani imaju, zapravo, više moći nego što misle, a ovakve radionice su odličan alat da mi formiramo vlastitu budućnost – kazao je Perić.

Mlade raspoređene po timovima kroz igru će voditi game master, a po završetku igre svi okupljeni imat će priliku, zajedno sa stvarnim vijećnicima Gradskog vijeća Mostar, raspravljati o pitanjima koja su u fokusu njihovog interesa, a tiču se demokratskih procesa na lokalnoj razini.

  Filozofski fakultet SUM-a potiče i razvija izvannastavne aktivnosti studenata

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi