Milanović Dodiku: Pa budi muško

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u ponedjeljak da je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku najavio dolazak u Derventu na dodjelu odličja HVO-u i da on s tim nije imao nikakvih problema.

Srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću poručio je, pak, da “Jasenovac nije korzo”.

Dodik je u nedjelju, na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora, kritizirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjeta Derventi u ožujku kada je ondje uručio odličja 103. brigadi HVO-a zbog zasluga za borbu za borbu za obranu Bosanske Posavine.

Poručio mu je da više ne dolazi na teritorij RS-a ako će to ponovno činiti, javlja Hina.

Milanović kaže da je dva dana ranije telefonski razgovarao s Dodikom i najavio mu da će i povod i dolazak u Derventu te da predsjedniku RS-a to nije predstavljao nikakav problem.

Hrvatski je predsjednik napomenuo kako su pripadnici 130. brigade HVO-a iz Dervente, čijih je 650 vojnika poginulo u obrani Bosanske Posavine, mogli biti odlikovani i u Hrvatskoj, ali je u Derventu ”išao na Dodikovu riječ”.

I što sad hoćeš? Pa budi muško, ako cijelo vrijeme glumiš muškarca…, dodao je.

Milanović kaže da u Derventi nije govorio o tome da je 1992. u sjevernoj Bosni pobijeno dvije i pol tisuće Hrvata, već je odao počast braniteljima koji su se žrtvovali za Hrvatsku i bogami izginuli.

Dodik nije izdržao pritisak, a po tomu se mjere državnici

Milanović je kazao da ga je u jednom selu kod Bosanskog Broda, u koje su zbog njega njega došli veterani HVO-a, nenajavljeno dočekao i gradonačelnik Bosanskog Broda Zoran Vidić iz Dodiku oporbene Srpske demokratske stranke.

Milanović je kazao da mu je Vidić uvalio umjetničku sliku veličine solarnog panela, a kasnije se ograđivao od susreta.

Milanović kaže da je s Dodikom nedavno razgovarao i povodom pravoslavnog Uskrsa te da mu ni tada ništa nije spomenuo u vezi posjeta Derventi.

No, Dodik očito nije uspio izdržati pritiske i odoljeti.

Ja ga po tome mjerim, ne samo njega nego i sve državnike. Nije uspio izdržati pritisak, a koliko si baždaren na pritisak toliko si i jak, dodao je, prenosi Hina.

Milanović smatra da je za Dodika nastao problem jer “on slobodno šeta po Republici Srpskoj i pazi što govori s punim respektom prema državi BiH, ali i prema Republici Srpskoj, a Vučić ne može u Jasenovac“.

„Kako ćeš to objasniti militantnim Srbima, među koje ja Dodika i dalje ne ubrajam“, dodao je Milanović.

Jasenovac nije korzo

Milanović je kazao da je spreman biti domaćin Vučiću u Jasenovcu, ali je pritom potrebno imati u vidu da je Spomen područje Jasenovac javna ustanova u državnom vlasništvu te je potrebno poštivati protokol.

Ne možeš se tamo skitati. To nije korzo, poručio je Milanović, posjetivši kako Vučić ima bogatu povijest tumaranja po hrvatskim prostorima te da je ”harangirao” 1995. u okupiranoj Glini.

Upitan je li zabrinut zbog secesionističke retorike Milorada Dodika, Milanović je odgovorio: I da i ne.

Naglasio je kako je odcjepljenje Republike Srpske ”potpuno nerealno” i da se ”nikada to neće dogoditi”.

Milanović kaže da se Dodik koristi prijetnjama kad mu “god negdje pušta voda”.

Ali nije odgovorno, nije pošteno ljudima stvarati iluziju i podgrijavati želju i nadu i očekivanja da će to dobiti. S te strane to nije dobro, s te strane to zabrinjava.

BiH je tu gdje je i ostat će država. Takva kakva je, zaključio je Milanović, javila je Hina.

Objava Milanović Dodiku: Pa budi muško pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas