back to top

LIVNO: Sedmi tradicionalni turnir u uličnoj košarci pod nazivom “Košarkom za toleranciju” održava se u nedjelju

Sa ciljem promovisanja tolerancije, poštovanja različitosti i promovisanja kulture mira u Livnu će se u nedjelju, 2. lipnja 2024. godine sa početkom u 11:00 sati održati sedmi tradicionalni turnir u uličnoj košarci pod nazivom “Košarkom za toleranciju”.

Učestvuju košarkašice iz Livna, djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju, članovi Udruge “Put u život” – PUŽ Livno i volonteri. Organizatori događaja su livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje “Uvažavanje” i Ženski Košarkaški klub Livno, a sve se dešava uz podršku Grada Livna.

Turnir mladosti i sporta i ove godine će biti obogaćen humanitarnim sadržajem. Naime, u prisustvu pripadnika sve tri vjerske zajednice na području Livna (Županije), kolače, palačinke i ostale slastice će svojim sugrađanima ponuditi Udruga roditelja djece sa poteškoćama u razvoju PUŽ, Udruženje žena MIZ Livno, Marijanska Vinkovska mladež iz Livna, članice Udruge “Bistrica” Livno, te članovi/ce Koalicije “Uvažavanje”.

Simboličnom ‘kupovinom’ slatkiša, ubacivanjem donacije u za to pripremljene kutije, pomoći ćete samohranoj majci Ani Gloginji (29) iz Drvara i tako se pridružiti humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za njeno liječenje. Anu je na njenom radnom mjestu u ugostiteljskom objektu prije 5 godina slučajno upucao pijani policajac. Imala je samo 24 godine i sina od 4 godine. Liječnici u Livnu i Splitu su joj spasili život, ali je zbog povrede kičme ostala nepokretna. Saznala je za kliniku u Turskoj gdje rade operacije za spajanje nerava, poslala medicinsku dokumentaciju i dobila odgovor da joj taj zahvat može pomoći. Za operaciju, bez troškova puta i smještaja, treba joj 26.000 eura, a nakon toga i dodatna sredstva za rehabilitaciju.

Za Anu i njenog sina će igrati šest tročlanih ekipa koje će činiti po jedan Pužić, volonter i košarkašica. Biće i takmičenje u ‘tricama’, u čemu mogu učestvovati svi građani, a nagrada najboljem/oj će biti posebne palačinke naših Pužića. Stoga vas pozivamo da i vi date svoj doprinos ovom događaju, našoj mladosti i toleranciji, te provedete ugodno prijepodne i uživate u kolačićima dobre volje.

Koalicija “Uvažavanje” Livno i ŽKK Livno

 

Izvor: ( livnovine.com / Mostarski.info )

Popularno danas