LIVNO / Katolička crkva u BiH u protekle tri godine izgubila 33 svećenika

Prioćenje, KTA BK BiH

LIVNO, 1. lipnja (FENA) – Peti susret katoličkih svećenika Bosne i Hercegovine, na kojemu se uz biskupe okupilo oko 200 svećenika iz svih krajeva ili podrijetlom iz BiH, koji obavljaju razne službe u pastoralu ili raznim crkvenim institucijama, održan je u srijedu u crkvi sv. Petra i Pavla i Franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu.

Svećenicima se pridružilo i nekoliko ovogodišnjih đakona iz biskupija i provincija u BiH, a na susretu su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) predvođeni predsjednikom i nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata BiH, mons. Tomom Vukšićem, javila je Katoličke tiskovne agencije (KTA).

U Livnu je bio i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup mons. Aldo Cavalli, mons. Franjo Komarica, mons. Petar Palić, mons. Milan Stipić, mons. Marko Semren, mons. Amaury Medina Blanco, fra Zdravko Dadić, fra Miro Šego, fra Pero Kuliš i drugi svećenici raznih službi.

Vrhunac susreta bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s nazočnim biskupima i uz koncelebraciju svih okupljenih svećenika.

Trenutno u Bosni i Hercegovini živi i djeluje ukupno 553 dijecezanska i redovnička svećenika.

Vrhbosanska nadbiskupija ima 215 svećenika od kojih njih 141 živi i djeluje na teritoriju nadbiskupije; Banjolučka biskupija broji 29 misnika od kojih 20 u dijecezi; Mostarsko-duvanjska biskupija ima ukupno 65 svećenika, a 51 je na teritoriju biskupije; Trebinjsko-mrkanska biskupija 28 od čega su 23 trenutno u biskupiji; Franjevačka provincija Bosna Srebrena broji 256 svećenika od čega 201 na teritoriju provincije, a Hercegovačka franjevačka provincija ima ukupno 171 misnika od čega u provinciji njih 105.

  HRK Grude i ŽRK Krivaja Zavidovići su finalisti KUP-a BiH za rukometašice

Tom broju treba dodati trojicu svećenika Karmelićana u samostanu Zidine pokraj Tomislavgrada, četvoricu misnika Salezijanaca u Žepču, trojicu članova Družbe Isusove na Grbavici u Sarajevu, te dvojicu Dominikanaca u župi Klopče u Zenici, kao i šestoricu svećenika Grkokatoličkog vikarijata u BiH Križevačke eparhije.

U odnosu na isto vrijeme prije tri godine, kada je održan 4. susret svećenika, u Bosni i Hercegovini trenutno ima 33 svećenika manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Od početka lipnja 2019. godine do kraja svibnja 2022. godine preminuo je ukupno 71 svećenik u svim biskupijama i u obje franjevačke provincije u BiH. U isto vrijeme zaređena su 53 nova svećenika, odnosno 18 manje nego što ih je preminulo.

Susreti svećenika BiH održavaju se svake tri godine naizmjence u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te Banjolučkoj i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i to u mjestima koja se nalaze u graničnom dijelu spomenutih dijeceza: Kupresu (Vrhbosanska nadbiskupija), Livnu (Banjolučka biskupija) i Tomislavgradu (Mostarsko-duvanjska biskupija).

Inicijator ovih trogodišnjih susreta misničkog zajedništva je Vijeće za kler BK BiH kojemu predsjeda biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

(FENA) R. G.

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru