Lejla Mustafić i Jasmina Demirović u toku ramazana održavale predavanja i učile mukabele

Učenici završnih razreda Karađoz-begove medrese svoju praktičnu nastavu obavljaju u toku mjeseca ramazana. Tako su konjičanke, maturantice medrese Jasmina Demirović i Lejla Mustafić tokom odabranog mjeseca, bile raspoređene da svoju praktičnu nastavu obavljaju u svom rodnom gradu Konjicu.

Održavale su predavanja, učile mukabelu, a ove godine bile su angažovane na radu u igraonici za djecu u vrijeme tervih namaza. O aktivnostima koje su imale u toku prakrične nastave u vrijeme ramazana, te o nadolazećem Ramazanskom bajramu govorile su za radiokonjic.ba

“Svaka srednja škola ima svoju praksu, a naša se odražava kroz predavanja i učenja mukabele, a ove godine smo radili i u igranoci za djecu u vrijeme teravije. Kada su u pitanju predavanja, tema je bila “Ramazan u porodici, porodica u Ramazanu” gdje smo na predavanjima pričali o važnosti ramazana, ibadetima u ramazanu te o tome šta ramazan može da promijeni kod nas” kazala je za radiokonjic.ba Jasmina Demirović maturantica Karađoz-begove medrese.

“U toku ramazana poslije podne namaza sudjelovale smo u učenju mukabele u Repovačkoj džamiji u Konjicu, a predavanja smo održavale u nekoliko džemata u našem gradu. Posjetili smo džamije u Podorašcu, Čelebićima i Lisičićima, te u gradskoj zoni Vardačku i Tekijsku džamiju” naglasila je Lejla Mustafić maturantica Karađoz-begove medrese.

Obavljati pomenute aktivnosti u toku mjeseca ramazana nije im bilo teško, jer kako su nam kazale, u ovom odabranom mjesecu sve se sa lakoćom radi.

Mjesec ramazan za svakog pojedinca ima posebno značenje, pa tako i za naše mlade konjičanke.

“Ramazan je najodabraniji mjesec i posebna prilika za sve vjernike i pojedince  koji žele da naprave promjenu na bolje kada je u pitanju vjera. Čitajući razne hadise i ajete i sve što govori o ramazanu, uljeva nadu u nas da izađemo iz ramazana čisti i duhovno obogaćeni” istaklnula je maturantica Jasmina Demirović.

“Ramazan je za svakoga od nas poseban i prilika da se više posvetimo sebi, svojim ibadetima i Gospodaru. Također, ramazn je prilika da se družimo sa svojom porodicom i prijateljima, da ih pozovemo na iftare” dodala je Mustafić.

S dolaskom Ramazanskog bajrama, njihova praktična nastava završava. U razgovoru za radiokonjic.ba, prijestile su se bajramskih dana iz djetinjstva:

Izjave maturantica o Ramazanskom bajramu

Maturantice svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju narednog mjeseca, nakon čega put svog obrazovanja nastavljaju i dalje. 

radiokonjic.ba  

19.04.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

Popularno danas