LCD zaslon – Tehnologija i primjena

-

Princip rada LCD zaslona, konstrukcija i komponente koje reproduciraju sliku koju vidimo.

LCD dolazi od Liquid Crystal Display, odnosno zaslon s tekućim kristalima. LCD koristi tekući kristal da bi se dobila vidljiva slika. Poznat je već dugo, i tehnologija je pomalo već zastarjela. Iako je LCD zavladao u području izrade računalnih monitora, i u potpunosti izgurao dotadašnje CRT monitore, danas za LCD možemo kazati da je stara tehnologija. LCD se još koristi, u namjenskim uređajima, najčešće mjerne tehnologije s potrebom prikaza određenih vrijednosti. U izradi monitora, TV uređaja i slično, zavladale su druge tehnologije (OLED, Plazma i neke druge).

Glavna prednost LCD-a bila je tanka konstrukcija monitora, te znatno manja potrošnja električne energije. Zbog tanke konstrukcije, i smanjene potrošnje LCD zasloni bili su idealni za ugradnju u prijenosnim računalima, tankim modernim TV uređajima, mobilnim telefonima, PDA uređajima, i prijenosnim video konzolama.

Komponente LCD zaslona

LCD zaslon je sastavljen od nekoliko slojeva: dva polarizirana panela i elektrode. Polarizirani paneli i elektrode su ključni dijelovi LCD zaslona, ali se za bolji prikaz slike mogu koristiti još neke komponente. Ovisno o modelu i proizvođaču, LCD može imati pozadinsko osvjetljenje, srcalo i još neke slojeve koji mogu poboljšati prikaz slike, dati bolji kontrast isl…

Zasloni rade na način da kroz slojeve prolazi svjetlost, koja na putu prolazi i kroz tekući kristal. Kada se kroz tekući kristal propusti struja, on daje tamniju nijansu, što vidimo kao tamni dio na zaslonu. Pažljivo oblikovanim segmentima na LCD-u, ili pikselima, koje kontrolira matrica, na zaslonu dobijemo željenu sliku.

LCD zaslon - Tehnologija i primjena
Jednostavniji segmentni zaslon

Kompleksniji LCD zasloni kontrolirani su uz pomoć matrice, dok su oni manje kompleksni (kalkulatori) bili pasivni (kontrolirani su matricom s PCB ploče na koju je LCD spojen).

LCD zaslon - Tehnologija i primjena
LCD 4 reda x 20 znakova

I danas dosta uređaja koristi ovu tehnologiju (LCD prikaza), jer LCD ima nisku potrošnju električne energije, jeftini su i dugotrajni.

Glavne komponente LCD zaslona su:

 • Polarizirajući film
 • Pozitivna elektroda
 • Sloj tekućeg kristala
 • Negativna elektroda
 • Drugi polarizirajući film
 • Zrcalo ili pozadinsko osvjetljenje

Kako LCD funkcionira?

LCD radi uz pomoć slojeva koji su složeni i tvore kompletan sklop. Na pozitivnoj elektrodi su iscrtani segmenti, ili pikseli, koje ne vidimo tek tako. Oblici (segmenti) se vide tek kada kroz sve slojeve prolazi pozadinsko osvjetljenje, a kroz elektrode se pusti struja. U tom trenutku, struja koja djeluje između segmenta (pozitivne elektrode) i druge (negativne elektrode) pomijera molekule tekućeg kristala koje rade strukturu koja “ometa” protok svjetlosti.

Ometanje snopa svjetlosti je zapravo usmjeravanje snopa, a polarizirajući filteri služe da propuste odgovarajući snop. Može biti vertikalni ili horizontalni snop svjetlosti, koje će propustiti filtar ispred zaslona. Prvi polarizirajući film filtrira pozadinsko osvjetljenje, a drugi će filtrirati svjetlost koja je prošla kroz tekući kristal i obje elektrode.

Prednosti LCD zaslona:

 • LCD troši znatno manje energije u odnosu na CRT i LED
 • LCD zasloni su jeftini
 • Pruža odličan kontrast
 • LCD zasloni su tanji i lakši u usporedbi sa CRT i LED zaslonima

Nedostaci LCD zaslona:

 • LCD zahtijeva dodatno osvjetljenje u prostoriji
 • Manji je temperaturni raspon u kojem LCD radi
 • Mala je brzina ovježenja piksela

Primjena LCD zaslona

I danas LCD tehnologija ima veliku primjenu, posebno u području znanosti, te na mjernim elektroničkim uređajima. Zapravo, gdje god nam nije potreban prikaz kompleksne grafike, u bojama i preciznim detaljima, radi jeftine tehnologije proizvođači se odluče ugraditi LCD ekran.

spot_img

Mostar vijesti