Konjic STEM Challenge 2023: Pobjedu ostvarile ekipe srednjoškolaca “Feniks” iz Konjica i “Elektrogasci” iz Sarajeva

U organizaciji Udruženja “Π klub-a” Konjic, sinoć je održana završnica “Konjic STEM Challenge 2023”. Riječ je o takmičenju u modernim naučnim disciplinama i to za učenike srednjih škola, a ovogodišnja tema takmičenja bila je “Zaštita od požara”.

Konjic STEM Challenge održava se drugi put u našem gradu. Ove godine za razliku od prethodne, takmičenje srednjoškolaca je bilo podjeljeno u dvije kategorije: integrisani sistemi gdje je prijavljeno bilo osam ekipa  i software kategoriju u okviru koje se takmičilo šest ekipa. Jedan od organizatora ovog događaja i član “Π klub-a” Konjic Emir Lizde za radiokonjic.ba je kazao:

“Ponosni smo na organizaciju ovog događaja, zato što smo mi kao Udruženje građana još uvijek vrlo mlada ekipa. Ovo je drugi STEM Challenge kojeg mi organizujemo i mogu reći da daje drugačiju sliku obrazovanja, daje priliku mladim ljudima da se na drugačiji način izraze, da prezentuju svoje ideje i projekte na neki drugačiji način i kroz te projekte da uče. Pohvalio bih sve projekte koji su bili prijavljeni i mislim da je ovo novi pozitivan način prezentovanja ideja za mlade ljude”.

Tim “Feniks” konjički srednjoškolci

Grupa konjičkih srednjoškolaca tim “Feniks” bili su najbolji u kategoriji software. Projekat je nosio naziv “Protivpožarni sistem – Feniks”, a mentorica im je bila profesorica Anesa Zahirović koja je za radiokonjic.ba izjavila: “Do ideje šta i kako da radimo, brzo smo došli. Moji članovi tima vole prirodu, druženje u prirodi i samim tim nam je i došla ideja i motivacija ovog tipa. Konktetno, inspiracija su nam bili požari koji su česti u okolini Boračkog jezera i zog toga, zbog ljubavi prema prirodi htjeli smo na neki način da pomognemo, i u slučaju da dođe do novih požara, da se brzo reaguje”.

konjic stem challenge 2023: pobjedu ostvarile ekipe srednjoškolaca "feniks" iz konjica i "elektrogasci" iz sarajeva
Konjički tim “Feniks” sa mentoricom Anesom Zahirović

Omar Prevljak učesnik tima “Feniks” radio je na software kategoriji u kojoj je ovaj tim i odnio pobjedu. U razgovoru za radiokonjic.ba istaknuo je da mu nije bilo teško uskladiti svoje privatne obaveze i odvojiti svoje slobodno vrijeme kako bi radio sa svojim kolegama na ovom projektu, te da je ponosan na sve njih što su bili prvi u ovoj kategoriji.

Izjava Omara Prevljaka

Iako nisu pobjedili u kategoriji integrisani sistemi, radili su i na ovoj temi. Iz tima “Feniks” na projektu u pomenutoj kategoriji je radio Renato Antunović, koji je govorio za radiokonjic.ba:

Izjava Renata Antunovića

Pobjednik u kategoriji integrisani sistemi su srednjoškolci iz Sarajeva, tim “Elektrogasci”, a njihov projekat je bio “FIREFLY-smart fire protection”. Lider ovog tima naglasio je da je uloženo mnogo rada i truda na izradi pomenutog projekta, te dodao: “Nakon dva mjeseca uspjeli smo da realizujemo ovaj projekat, odnosno da s njim ostvarimo prvo mjesto. Ideja za ovaj projekat nam je bila online vatra-dojava, odnosno da se uz pomoć smart uređaja mogu prijaviti požari bilo gdje.“

Jedna od mentorica tima “Elektrogacasa” iz Sarajeva Mirnesa Penava nakon proglašenja pobjede ovog tima u kategoriji integrisani sistemi govorila je za radiokonjic.ba : “Prošle godine bili smo dio ovog događaja kada smo osvojili drugo mjesto, a ove godine sam posebno ponosna na svoj tim i njihovu nagradu. Zajedno sa kolegicom, mentoricom ovog tima Mirelom Tole, usmjeravali smo učenike da dođu do projekta koji je i pobjednički u ovoj kategoriji. Vjerujemo u ovaj projekat jer je on nešto što bi se zaista moglo primjenjivati u budućnosti”.

konjic stem challenge 2023: pobjedu ostvarile ekipe srednjoškolaca "feniks" iz konjica i "elektrogasci" iz sarajeva
Tim “Elektrogasci” Sarajevo

Pomenute dvije prvoplasirane ekipe iz obje kategorije osvojile su nagradu od po 1000KM, a timovi koji su osvojili drugo, treće i četvrto mjesto dobili su prigodne nagrade od sponzora ovog događaja GlobalTech.

Ovaj događaj realizovao se uz pomoć i podršku Grada Konjica, Srednje škole Konjic kao i sponzora: GlobalTech, Geobiro i Bluenet.

radiokonjic.ba

15.03.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

Popularno danas