Komemoracija za Prof. Dr. Seada Buturovića

Ponedjeljak, 31.oktobar u 12 sati u kino sali Narodnog univerziteta

Komemoracija za prof.dr. Seada Buturovića biće održana u ponedjeljak, 31. oktobra 2022. u 12 sati, u kino sali Narodnog univerziteta Konjic.

Prof.Dr. Sead Buturović preminuo je 29.oktobra. Tokom života i rada u zdravstvu dao je izuzetan doprinos kako za Konjic tako i za Bosnu i Hercegovinu, ali i brojne evropske zemlje. Dženaza će se klanjati istog dana, u ponedjeljak, 31.10.2022. godine u 14:40h kod Repovačke džamije u Konjicu, a ukop je na mezarju Musala.

Komemoracija za Prof. Dr. Seada Buturovića

Podsjećamo,

Prof.dr. Sead Buturović specijalista opšte hirurgije, rođen je 29. avgusta 1952.godine u Konjicu.

Osnovno i srednje obrazovanje je završio u gradu rođenja 1971.godine kao učenik generacije. Medicinski fakultet u Beogradu upisao je 1971.godine, a diplomirao je 1976. godine, sa prosječnom ocjenom 9,62 kao treći student generacije.

Nakon obavljenog pripravničkog staža, te položenog stručnog ispita 1977. godine, počinje samostalni rad kao ljekar opšte prakse u Domu zdravlja Konjic.

Specijalizaciju iz opšte hirurgije započinje 1980. godine u Medicinskom centru Travnik, a specijalistički ispit polaže 1984. godine na Hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu sa odličnim uspjehom. 

Kao opšti hirurg započeo je ambulantni rad u Domu zdravlja Konjic, a operativne dane upražnjavao je dva puta sedmično u bivšoj Vojnoj, a sada Opštoj bolnici u  Sarajevu. To je bio jedinstven, vrlo uspješan model saradnje zdravstvene zaštite primarnog i sekundarnog nivoa.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu, 1992.godine, zatiče ga na mjestu opšteg hirurga u Domu zdravlja u Konjicu. U aprilu mjesecu iste godine, iz postojećeg Doma zdravlja, u teškim, skoro nemogućim uslovima, osnovao je Ratnu bolnicu u Konjicu, prvu na prostoru Hercegovine, u kojoj biva imenovan njenim prvim načelnikom. Ta ustanova je bila garant sigurnosti opstanka i liječenja povrijeđenih i oboljelih sa jednog dosta širokog prostora, od Hrasnice, Bjelašnice, Goražda, preko Konjica, Jablanice, Prozora, sve do Mostara.

  Književnica Mirjana Kapetanović: Gubitak vida me nije zaustavio

Konjička Ratna bolnica bila je okosnica stvaranja poslijeratne Opšte bolnice Konjic u kojoj je postavljen za prvog direktora. Opšta bolnica u Konjicu, kao jedinstven model funkcionisanja integralnog sistema zdravstvene zaštite primarnog i sekundarnog nivoa, bila je po rezultatima svoga rada prepoznatljiva i van granice naše države.

Za postignute rezultate u tom teškom periodu dobija titulu primarijusa.

Upisuje postdiplomski studij iz angiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987. godine, a u avgustu 2003. godine magistrira o temi pod nazivom „Ratno okruženje naselja i formiranje ratne hirurške bolnice“ pod mentorstvom prof. dr. sci. Osmana Durića.

Autor je preko 20 radova objavljenih na stručnim kongresima i simpozijima, kako u zemlji, tako i van granica naše zemlje (svjetski kongresi u Barseloni, Sidneju, Ljubljani, Zagrebu).

U sklopu svoje edukacije boravio je u više domaćih i stranih medicinskih institucija i klinika („Katarina Hospital“ u Štutgartu, Klinički centar u Ljubljani u više navrata).

Bio je uposlenik Opšte bolnice u Konjicu do oktobra 2005. godine, nakon čega prelazi u RMC Mostar.

Doktorsku disertaciju uradio je u Sarajevu, na Klinici za ortopediju, uz korištenje i dokumentacije Opšte bolnice Konjic.

Posljednjih godina je radio u Opštoj bolnici Konjic kao hirurg, a bio je i vanredni profesor na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici na katedri „Hirurgija sa njegom i Hirurgija sa njegom II“.

Autor je knjige „Ratna bolnica“ Organizacija zdravstvene zaštite u vanrednim uslovima – Konjički model- objavljene 2016. godine, kao i knjige „Ratna hirurgija“, čiji je izdavač Univerzitet u Zenici, 2015. godine.

  “Medieval” u konjičkom kinu 27. oktobra

Sead Buturović je bio i istaknuti sportski radnik.

Komemoracija za Prof. Dr. Seada Buturovića
Komemoracija za Prof. Dr. Seada Buturovića

radiokonjic.ba

29.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi