Koja vozila ne smiju na autocestu i brzu cestu?

Znate li tko ne smije na autocestu? Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno definira koji su to sudionici u prometu.

U članaku 139. piše da se autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju se kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h.

No, to se ne odnosi na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske i ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, vozila sa posebnom dozvolom te vozila pravnih ili fizičkih osoba obrtnika nadležnih za održavanje ceste kada daju posebne svjetlosne znakove (žuto trepćuće svjetlo), piše HAK revija.

Kazna za kršenje navedenih pravila prometa na autocestama iznosi 500 kuna.

Također, na autocestu se ne smije se uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati.

Iznimno, vuča vozila dopuštena je autocestom ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, ali samo krajnjom desnom prometnom trakom do prvog izlaza kojim se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti.

Kršite li ovu odredbu, kazna je 1.000 kuna.

Objava Koja vozila ne smiju na autocestu i brzu cestu? pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

  FOTO | Lipanjske zore u Počitelju: Braniteljima dugujemo zahvalu i jedinstvo!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi