More
  Mostar tourist infoZnamenitostiKarađoz-begova džamija

  Karađoz-begova džamija

  Karađoz-begova džamija – U centru mostarske Fejićeve ulice nalazi se jedna od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini.

  Riječ je o Karađoz-begovoj džamiji koja je izgrađena u periodu 1557-1558. godine. Djelo je slavnog osmanskog arhitekte Sinana, koja je ujedno i jedina njegova građevina u BiH.

  Karađoz-begova džamija
  Karađoz-begova džamija nalazi se u centru Fejićeve ulice u Mostaru

  Glavni donator bio je slavni Mehmed-beg Karađoz. Ostao je poznat po svojim zadudžbinama kao što su medrese,džamije, tri mekteba i mosta te više hanova. Mehmed-beg je sigurno jedan od najvećih dobrotvora u historiji Mostara.

  Umro je 1564. godine u Mostaru, i pokopan je u  haremu pored svoje džamije. Harem je ujedno jedan od najstarijih muslimanskih mezarja u Mostaru.

  Sačuvano originalno slikarstvo

  Karađoz-begova džamija je jedna od rijetkih džamija koje imaju sačuvano originalno slikarstvo.

  Arabeskno slikarstvo 16.stoljeća pronađeno je u tri bosanskohercegovačke džamije a to su : Aladža džamija u Foči, Ferhadija džamija u Sarajevu i Karađoz-begova džamija u Mostaru. Sve navedene arabeske posjeduju iznimne vrijednosti arabesknog slikarstva.

  Džamija uključuje četiri različita slikana sloja iz raznih perioda. Prva tri su urađena za vrijeme osmanlija a posljednji za vrijeme austrougarske uprave.

  Drugi slikani sloj pripada početku 18. stoljeća nalazi se u prizemlju objekta i sastavljen je od cvjetnih motiva.

  Treći sloj je u stilu osmanskog baroka i najvjerovatnije iz prve polovine 19. stoljeća. On je prekrio skoro čitavu džamiju. Treći sloj je najzastupljeniji i očuvan je u dobrom stanju. Četvrti sloj nastao je 1909. godine i tada je prekrivao čitavu džamiju. Bile su zastupljene geometrijske plošne ornamentike.

  Karađoz-begova džamija
  Jedna od rijetkih džamija koja ima sačuvano originalno slikarstvo

  Uz džamiju su tada izgrađeni i islamska vjerska škola (medresa), biblioteka i javna kuhinja za siromašne. Također džamiju krasi visoka munara i njene kupole.

  Dvorište džamije se proteže od uglova Karađoz-begove i Fejićeve ulice. Prije ulaza u džamiju nalazi se šadrvan (fontana za obavljanje abdesta). Ova građevina je jedna od najvećih spomenika islamske sakralne arhitekture 16. vijeka.

  Za vrijeme posljednjeg rata oštećene su Karađoz-begova džamija i njena munara. Nakon duge i precizne obnove džamija je otvorena za sve posjetitelje.

  Karađoz-begova džamija
  Dvorište Karađoz-begove džamije

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 5

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img