back to top

Još uvijek se ne zna koliko će biti uvećane mirovine u FBiH

Koliko će iznositi uvećanje mirovina po osnovu redovnog usklađivanja, a koje bi se trebalo početkom 2024. godine primijeniti po osnovu tzv. akontativnog modela, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora.

Podsjetimo, redovno usklađivanje mirovina se inače vrši svakog 15. travnja.

Zbog posljedica globalne inflacije i nepovoljnog materijalnog položaja ove populacije, opredjeljenje nadležnih je da se, kao i početkom ove godine, izvrši akontativno.

Za to su potrebni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbroju daju iznos usklađivanja, piše Avaz.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruge umirovljenika FBiH, kaže da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

”Međutim, posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta proračuna za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno financiranje, a zna se što takva odluka donosi”, kaže Mehić za Avaz.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik, također, navodi kako je sasvim očekivano da zbog inflacije i rasta životnih troškova dođe do povećanja mirovina.

”Nepoznanica je koliko bi to uvećanje moglo biti. Nadalje, čekamo podatke o konkretnom rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Početkom ove godine povećanje mirovina je iznosilo 11 posto i zaista očekujem da će biti makar na istoj razini”, ističe Čavalić.

Objava Još uvijek se ne zna koliko će biti uvećane mirovine u FBiH pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas