More
  VijestiIzložba koja promovira znanost i umjetnost otvorena u Mostaru

  Izložba koja promovira znanost i umjetnost otvorena u Mostaru

  Izložba “Cultural Collisions – Bosnia and Herzegovina” na kojoj je predstavljeno 18 znanstvenih i umjetničkih plakata koji govore o sponi fizike i digitalne umjetnosti, otvorena je u ponedjeljak u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

  Riječ je o dodatnoj aktivnost istoimenog projekta kojeg organiziraju Europski centar za nuklearno istraživanje (CERN), Austrijski kulturni forum Sarajevo, “DAAD-Connect2020” i “ORIGIN” u suradnji s međunarodnim i lokalnim znanstvenicima i umjetnicima u svrhu promoviranja interdisciplinarnog dijaloga znanosti i umjetnosti u šest gradova u BiH, i to u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Gradačcu i Mostaru.

  U projekt su aktivno uključeni i učenici mostarske Gimnazije fra Grge Martića uz stručno vodstvo profesorice fizike Antonije Topić, uz znanstvenu podršku Jadranka Batiste i umjetničku suradnju s Vesnom Sušac.

  Pročelnik studija fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru Jadranko Batista kazao je kako je ova postavka značajna za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini.

  – S obzirom da su i znanost i umjetnost u našoj državi zapostavljeni, mogli bismo reći da je ova izložba jako bitna jer mi upravo na ovaj način vršimo promociju i znanosti i umjetnosti, a zapravo govorimo i o toj sponi između navedenoga. Kao što već znamo, u povijesti je umjetnost uvijek pratila najnovija znanstvena otkrića i na taj način stvarala nove pravce – istaknuo je Batista.

  Dodao je kako je tema projekta prošlost, sadašnjost i budućnost svemira.

  – Navedeni posteri kombinacija su umjetničkih djela i onih slika koje su dobivene pri istraživanju svemira, a ovdje je izloženo 18 postera i osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru – kazao je Batista.

  Magistrica umjetnosti i docent na Sveučilištu u Mostaru Vesna Sušac istaknula je važnost interdisciplinarnog dijaloga fizike i umjetnosti.

  – Na ovoj izložbi prikazano je samo osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića, s tim da se oni ne izražavaju samo likovnim jezikom, nego koriste i druge umjetnosti poput plesa, drame i slično. Isto tako moram spomenuti kako će oni u srijedu, 10. ožujka, svoje vršnjake inspirirati interaktivnom radionicom kroz koju će predstaviti ovaj projekt, odnosno svoj način aktivizma u projektu – kazala je Sušac.

  FENA

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img