Izgleda da će Mostar dobiti novi statut

  Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je 2004. godine donio odluku kojom se proglašava Statut Grada Mostara.

  Ovaj Statut uređuje pravo i obavezu odlučivanja o interesima i potrebama Grada Mostara i njegovih građana, djelokrug lokalne samouprave, organizaciju, finansiranje Grada, učešće građana u pitanjima lokalne samouprave, kao i druga pitanja, prava, obaveze i odgovornosti koje se tiču Grada.

  “Prastari” Statut

  Navodi se i da će Grad, u obavljanju svojih zadataka, poštovati osnovna prava svakog pojedinca i konstitutivnih naroda zajedno sa Ostalim u skladu sa ustavima i zakonima, osigurati jednaka prava i promovisati jednake životne uslove svim stanovnicima uvažavajući njihov nacionalni, vjerski i kulturni identitet i podsticati njihov miroljubvi suživot.

  Koliko su prethodno navedeni principi ispoštovani u prethodnih 17 godina najbolje znaju stanovnici Mostara.

  Da li su promjene moguće?

  Naravno, u odluci je navedeno da se Statut može mijenjati i dopunjavati dvotrećinskom većinom glasova izabranih vijećnika. Međutim, to se još uvijek nije dogodilo.

  U ovom momentu nije moguće ni započeti bilo kakvu vrstu razmatranja promjena ili dopuna Statuta. Vijećnici su tako odlučili. Njih 26 je bilo za, šest protiv, a jedan suzdržan. Ustanovili su da se tek trebaju formirati radna tijela čiji bi zadatak bio da se bave ovim pitanjem.

  Gradonačelnik Mario Kordić i odgovarajući odjeli Gradske uprave imaju rok od 7 dana za dostavljanje prijedloga za izradu Programa rada Gradskog vijeća. Građani, nevladine organizacije i politički subjekti su pozvani da predlože svoje ideje vezane za pomenuti Program.

  Ono čime su nezadovoljni brojni građani i različite organizacije je netransparentnost svih planova. Vijećnici nisu zvanično predstavili šta konkretno planiraju raditi kako bi se uspostavio Program. Nažalost, čini se da je sve počelo i ostalo na predizbornim obećanjima. Fotelje su zauzete, a jedino narod ispašta.

  PROČITAJ:   Aluminijske felge - alu felge

  Sve političke stranke u Mostaru slažu se u jednom: Statut je zastario i mora se promijeniti. Javnost nije imala priliku ni čuti prijedloge za Program rada, a kamoli šta drugo.

  Kako sve stići za 7 dana?

  Preostaje nadanje da Kordić ili neko od njegovih kolega ima keca u rukavu i da se u narednih nekoliko dana dogodi čudo pa se prijedlozi pojave.

  Stanovnici nisu dio vladajuće strukture i nisu dužni znati administrativne detalje pomoću kojih se Program kreira. Podrazumijeva se, sve se može postići diskusijama sa građanima, ali je za to, kada je riječ konkretno o ovom problemu itekako kasno. Suludo je od običnih ljudi očekivati “gotov proizvod”.

  Vrijeme curi, a najatraktivnije turističko odredište u Bosni i Hercegovini će možda i dalje ostati paralizovan grad, piše klix.ba.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?