More
  VijestiKultura'Isus, Sin Čovječji' u subotu premijerno na daskama HNK u Mostaru

  ‘Isus, Sin Čovječji’ u subotu premijerno na daskama HNK u Mostaru

  Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar premijerno će u subotu, 15. maja, u 19 sati izvesti predstavu “Isus, Sin Čovječji”, prema istoimenom djelu Halila Džubrana.

  Premijera je prvobitno trebala biti održana u utorak, 11. maja, ali je odgođena zbog lakšeg zdravstvenog problema jednog člana glumačkog ansambla predstave, podsjećaju iz HNK Mostar.

  Ravnatelj HNK u Mostaru Ivan Vukoja ranije je poručio kako je s obzirom na okolnosti u kojima svi živimo i radimo sretan i jako zadovoljan što može najaviti još jednu premijeru. Naglasio je kako je tekst Halila Džubrana samo jedna dimenzija ove predstave, a likovna i glazbena dimenzija su itekako važne za cjelovitost komada.

  Kroz kronologiju Isusovog života, smrti i uskrsnuća vodi nas lik Suzane, Marijine susjede iz Nazareta, kao svojevrsne naratorice i praktičnog podsjetnika na temeljnu ideju djela: marginalci kao ključni protagonisti u čijim se iskazima zrcali veličina Isusovog utjecaja na Pojedinca.

  Ono što je moćno u Džubranovoj riječi je jedan poetski iskaz same ljubavi, naveo je redatelj ove predstave Robert Pehar, otkrivši kako su ovim komadom htjeli napraviti poveznicu s našim vremenom zbog Džubranovog odnosa prema njegovoj domovini Libanonu i Bliskom istoku kao i svim problemima koje to područje ima stoljećima.

  U predstavi igraju: Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Anja Kraljević, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Dražen Pavlović, Robert Pehar, Velimir Pšeničnik Njirić, Ivan Skoko, Iva Šimić, Filip Lukenda, Ivan Prskalo, Zorislav Galić i Branko Kuzmanović.

  Pomoćnica redatelja i osoba zadužena za koreografiju je Jelena Kordić Kuret, a tekst je prilagodio i dramaturški obradio Dragan Komadina. Autor glazbe je Gabrijel Prusina, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a scenografiju potpisuje Vesna Režić.

  Halil Džubran, libanonsko-američki pjesnik, slikar i filozof, bio je pripadnik Maronitske crkve koja je dio tzv. Istočne Katoličke crkve, a pisao je na arapskom i engleskom jeziku. Najviše ga je zanimala kršćanska i islamska filozofija i teologija, koje su ga oblikovale i imale snažan utjecaj na njegovo stvaralaštvo.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img