Inicijativa građana: Ako ne bude rješenja, zahtijevaćemo rušenje zgrade na Bijelom brijegu

Tri godine nakon početka pravne borbe, stanovnici okupljeni oko Građanske inicijative “STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu” ističu kako se dogodio preokret u procesu, te da su za zloupotrebu položaja i ovlaštenja optuženi bivši šef Odjela za građevinske propise Grada Mostara Zdravko Čuljak i pravnica u gradskom Odjelu za urbanizam Sanja Voloder.

“Federalna uprava policije dostavila je izvještaj Tužilaštvu, nakon čega je tužilac službeno pokrenuo istragu kojom su navedene osobe osumnjičene za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Ja sam, kao svjedok, pozvan u četvrtak na svjedočenje protiv osumnjičenih osoba”, kazao je u utorak na konferenciji za medije predstavnik stanara Mario Ćosić.

Kada je u pitanju sporna zgrada, Ćosić navodi kako Inicijativa već godinu dana ima konačno rješenje drugosteepenog organa, Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovčko-neretvanskog kantona, o pokretanju upravnog postupka.

“Rješenje je konačno i na njega se niko nije mogao žaliti. Stara vlast ostavila nam je ovu zgradu, nova vlast službeno do danas nije pokrenula upravni postupak, a morala je”, kazao je Ćosić.

Ključni problem je, podsjetio je Ćosić, što je na mjestu kuće prizemnice “niknula” stambena zgrada od pet katova.

“Mi kao susjedi nismo bili uključeni u postupak kod izdavanja dozvola, a morali smo biti budući da graničimo s tom zgradom. Na mjestu te kuće mogla je biti izgrađena samo ista takva kuća ili sprat više. Investitor je izgradio stambeno-poslovni objekat od pet plus jedan ilegalni sprat, i umjesto da je srušen cijeli taj ilegalni sprat, srušen je samo dio, ali on nije u cijelom ovom procesu toliko sporan koliko je sporna cijela zgrada. Izgradnjom navedene zgrade, drastično nam je umanjena vrijednost nekretnina, mi svoje stanove možemo prodati teško, po puno manjoj tržišnoj cijeni ili ih ne možemo nikako prodati”, istakao je Ćosić.

Dodaje kako Inicijativa očekuje da se potvrdi sve ono što su oni u protekle tri godine radili.

“Očekujemo da se podigne optužnica, da se pokrene upravni postupak, idemo prema tome da se ponište dozvole, a u krajnjem slučaju, ako ne bude nikakvih rješenja, podnijećemo zahtjev za rušenje zgrade, jer ne vidimo kako bi se zadovoljile sve potrebe i ono što je narušeno našem naselju. Budući da je Grad izdao dozvole, očekivali smo da će snositi i štetu, a mi još uvijek ništa nismo dobili od Grada, naprotiv, ova šutnja od godinu dana pokazuje da ništa nisu preduzeli iako su morali. Gradonačelnik žali stanare koji su uzeli stanove u novoj zgradi, a što je s nama koji 30 godina vraćamo kredite za naše stanove”, kazao je Ćosić.

Stanar na Bijelom brijegu Marko Bukovac rekao je kako je novoizgrađeni objekat toliko velik da ugrožava kvalitet života.

“Problem je parking, kao i izlaz iz naselja jer svugdje je rizično, ali i sjena koju ova zgrada pravi ostalim stanovima. Umjesto da su nam pomogli i napravili nešto korisno, oni su izgradili ovu zgradu, ne mogu vjerovati da se to dozvolilo”, kazao je Bukovac.

(Fena)


novasloboda.ba
#Inicijativa #građana #Ako #bude #rješenja #zahtijevaćemo #rušenje #zgrade #Bijelom #brijegu

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas