I u Federaciji BiH ograničena cijena peleta u maloprodaji na 561,6 KM po toni

Odluka Vlade FBiH stupit će na snagu 12. studenoga.

Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijena za pelet. Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV (MPC – 561,6 KM) u trgovini na malo, po toni u svim pakiranjima.

Federalno ministarstvo trgovine predložilo je Vladi Federacije BiH donošenje ove odluke, a kao razlog za propisivanje ove mjere navedena je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne opskrbe tržišta.

U obrazloženju je također napomenuto da su u proteklom razdoblju poslovne politike proizvođača i trgovaca peletom prvenstveno bile orijentirane ka izvozu, s ciljem ostvarivanja za njih maksimalnog profita, a pri tome ne vodeći dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno.

Ovo ministarstvo navodi da se u tom kontekstu posebno ističu trgovci koji su, zbog enormno povećane potražnje za peletom bili u izuzetno povoljnoj tržišnoj poziciji i motivirani isključivo svojim interesom, formirali nerealno i neopravdano visoke cijene.

Donošenjem ove odluke, kako je obrazloženo, također se omogućava prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se osigurati, kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo.

Također je istaknuto da je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, koja je objavljena u Službenom glasniku RS-a 4. studenoga i stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 12.11.2022. godine.

  Završeno EP do 23 godine, Džudo savez BiH najbolji organizator svih evropskih takmičenja u 2022. godini

Današnja odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijena za pelet bit će objavljena u sutrašnjem izdanju Službenih novina Federacije BiH, i stupit će na snagu narednog dana od dana objavljivanja, odnosno 12.11.2022. godine, što znači istog dana kao i u Republici Srpskoj, obrazložilo je Federalno ministarstvo trgovine.

S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor donošenjem ove odluke i za teritorij Federacije BiH u cijelosti se omogućava sinkronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini, priopćeno iz Vlade FBiH.

Objava I u Federaciji BiH ograničena cijena peleta u maloprodaji na 561,6 KM po toni pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi