Hoće li se projekt pročistača pitke vode u Posušju pretvoriti u još jedan propali projekt?

HSS Posušje bavi se pitanjem o projektu pročistača pitke vode gdje ih zanima hoće li se to pretvoriti u još jedan propali projekt kao izgradnja treće trake za vozila u Kočerinu.

Priopćenje koje su poslali povodom ovog upita u nastavku prenosimo u cijelosti.

Svi se sjećamo kako su nam vlasti obećavale izgradnju treće trake od Podvranića do Kočerina, no novac odobren za taj projekt nikada nije iskorišten za izgradnju jer grad Široki Brijeg nije izvršio eksproprijaciju.

Sada se postavlja pitanje hoće li novac koji je uplaćen ŽZH za pročistač pitke vode u Posušju doživjeti istu sudbinu?

Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) dobila je od Vlade Federacije BiH (FBiH) 8 milijuna KM za investicije u županiji, a dio tog novca je bio namijenjen izgradnji pročistača pitke vode u Posušju.

Međutim, načelnik općine Posušje izjavio je da ne zna za ova sredstva, a ni Općinski vijećnici općine Posušje nisu uspjeli dobiti precizne informacije od načelnika o tome koliko novca je planiran za projekte u općini Posušje ( vidljivo iz zapisnika 22. sjednice OV Posušje).

Još više zabrinjava činjenica da JP Vodovod već nekoliko mjeseci nije u stanju raspisati javni natječaj za izradu glavnog projekta pročistača pitke vode na Senjakovini, iako je izrada projekta podržana s 400.000 kn od Vlade RH i 25.000 KM od Općine Posušje.

hoće li se projekt pročistača pitke vode u posušju pretvoriti u još jedan propali projekt?
Hoće li se projekt pročistača pitke vode u Posušju pretvoriti u još jedan propali projekt?

Poništavanje javnog natječaja nekoliko puta zbog nepoznavanja osnovnih parametara i formulacija pokazuje da pravna služba JP Vodovod nije dovoljno stručna za izradu javnih natječaja, što je smiješno.

Prošle godine, izrada glavnog projekta koštala je 125.000 KM, dok se ove godine planira izdvojiti nevjerojatnih 300.000 KM. To postavlja pitanje, zašto se planiraju takvi troškovi i koje su točno komponente projekta koje pridonose ovoj velikoj razlici u cijeni?

Sredstva od cca 4 milijuna KM Vlada ŽZH je 27.09. namijenila za projekte među kojima je i projekt pročistača pitke vode u Posušju. Sredstva su namjenskog karaktera i moraju se investirati do 15.12.2023. godine.

Ako općina Posušje ne nacrta glavni projekt pročistača i novac za izgradnju ne iskoristi u predviđenom roku, novci će ostati neiskorišteni i morati će se vratiti u proračun FBIH. To znači da općina Posušje se mora potruditi kako bi osigurala da se novac iskoristi u svrhu koja mu je namijenjena.

Nadalje, ne samo da su novci u pitanju, već i zdravlje stanovnika Posušja. Naime, već duže vrijeme stanovnici ove općine piju neispravnu vodu koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Umjesto da se hitno pristupi rješavanju ovog problema, vlasti su odlučile sjediti na novcu i dopustiti da se situacija pogoršava.

hoće li se projekt pročistača pitke vode u posušju pretvoriti u još jedan propali projekt?

Izvadak iz zapisnika s 22. sjednice OV Posušje

Jedna od najvećih prepreka u rješavanju ovog problema je nedostatak odgovornosti. Direktor JP Vodovod ne preuzima odgovornost za svoje postupke, dok stanovnici Posušja i dalje piju neispravnu vodu. Nije prihvatljivo da se ovako neodgovorno ponašanje tolerira u 21. stoljeću.

Štoviše, čak i kada su novci napokon raspoređeni za izgradnju pročistača pitke vode na Senjakovini, postoje ozbiljne sumnje u sposobnost JP Vodovod da učinkovito upravlja projektom. Već su se pojavile brojne poteškoće u provedbi, uključujući nesposobnost da se pravilno raspiše javni natječaj za izradu glavnog projekta.

S obzirom na to da su novci namijenjeni isključivo za ovaj projekt, nema izgovora za takvo ponašanje. Vladajući u općini Posušje moraju se suočiti s ovim problemom i poduzeti hitne korake za rješavanje ovog pitanja. Inače, oni će biti odgovorni za sve daljnje posljedice.

Ukupno gledajući, situacija s neispravnom vodom u Posušju je neprihvatljiva. Novci su namijenjeni za rješavanje ovog problema, no vlasti su nedjelotvorne i neodgovorne. Moramo se zapitati hoće li stanovnici Posušja i dalje piti neispravnu vodu i hoće li novci za ovaj projekt završiti poput onih za izgradnju treće trake od Podvranića do Kočerina – u nekom nepoznatom čvoru birokracije.

Zaključno, činjenica da su vlasti u općini Posušje i JP Vodovod toliko tromi i spori, te da jedan tako važan projekt kao izgradnja pročistača pitke vode u Posušju još uvijek nije započet, a novci koje je Vlada FBiH uplatila Županiji Zapadnohercegovačkoj na raspolaganju su već gotovo godinu dana, je zaista zastrašujuća. Ovakvo neodgovorno ponašanje vlasti ugrožava zdravlje i dobrobit građana Posušja, a trošenje novca namijenjenog za ovakve projekte, ako se ne iskoristi u predviđenom roku, predstavlja ogroman gubitak za sve nas, jer je i realizacijom pročištivača pitke vode na Senjakovini predviđena i prodaja vode gradu Imotskom u RH. Stoga, postavlja se i pitanje kolika je dosadašnja izmakla korist proračuna općine Posušje.

hoće li se projekt pročistača pitke vode u posušju pretvoriti u još jedan propali projekt?

Zaključak plan javnih investicija ŽŽH

Oporbeni vijećnici u općini Posušje negoduju, 90-ka i neovisna vijećnica Pirić pozivaju načelnika općine i direktora JP Vodovod da odmah poduzmu sve potrebne korake kako bi se ovaj projekt konačno pokrenuo.

Također, traže da se detaljno istraži zašto je izrada glavnog projekta pročistača pitke vode na Senjakovini skuplja za čak 2,5 puta u odnosu na prošlu godinu.

Iz HSS-a Posušje kažu da građani Posušja imaju pravo znati kako se troše njihovi novci, a vlasti su dužne osigurati da se ovaj važan projekt uskoro pokrene i da se konačno omogući pristup sigurnoj i zdravoj pitkoj vodi, stoji u priopćenju HSS-a.

Objava Hoće li se projekt pročistača pitke vode u Posušju pretvoriti u još jedan propali projekt? pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Popularno danas