More
  VijestiKulturaHNK Mostar izabrao mladog redatelja koji će režirati predstavu 'Zid'

  HNK Mostar izabrao mladog redatelja koji će režirati predstavu ‘Zid’

  Povjerenstvo Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru u sastavu Ivan Leo Lemo (predsjednik), Robert Pehar, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Ivan Vukoja donijelo je jednoglasno odluku o mladom redatelju koji će režirati predstavu “Zid” autorice Ružice Aščić, a riječ je o Christianu Jean-Michaelu Jalžečiću.

  Jalžečićeva redateljska eksplikacija ocijenjena je najboljom od sedam pristiglih na Natječaj za izbor redatelja do 35 godina starosti koji će režirati prvonagrađeni dramski tekst “Zid”, priopćeno je iz HNK Mostar.

  “Iako je u svim pristiglim prijavama ponuđeno jako zanimljivo redateljsko očište kao polazišna točka u mogućim inscenacijama Zida, žiriju je, ipak, za nijansu bio najinspirativniji i najuzbudljiviji Jalžečićev redateljsko-dramaturški koncept. Njegov pristup fizičkim i metafizičkim aspektima Zida najbolje će se nadovezati na estetske i repertoarne odrednice HNK Mostar”, kazao je predsjednik žirija Ivan Leo Lemo.

  Iz ovog kazališta podsjećaju kako su u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske ljetos raspisali spomenuti natječaj, a drama “Zid”, koju će na scenu HNK Mostar postaviti Jalžečić, proglašena je najboljom na Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji su također raspisali HNK Mostar i Središni državni ured početkom kazališne sezone 2020./2021.

  U središtu ove drame, tri su generacije jedne obitelji koji se skupa s nekolicinom stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive.

  Borba stanara za zid oronule zgrade postaje metaforom sraza između starog i novog, ali istodobno kroz sudbinu dviju sestara, nudi jednu nepretencioznu čehovljevsku fresku iz našeg susjedstva.

  “S nestrpljenjem očekujemo početak rada na ovoj praizvedbi koju će mostarska i regionalna publika moći vidjeti krajem kazališne sezone 2021./2022. Zahvaljujemo svim prijavljenim redateljima što su prepoznali naš pokušaj da doprinesemo afirmaciji mladih kazališnih autora i čestitamo odabranom redatelju Jalžečiću”, kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, stoji u priopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img