VijestiGV Mostara raspravlja o Odluci o davanju dodatnih ovlaštenja...

  GV Mostara raspravlja o Odluci o davanju dodatnih ovlaštenja Komisiji za stručnu ocjenu

  Na početku današnje sjednice Gradskog vijeća Mostara, dio opozicionih vijećnika zatražio je skidanje s dnevnog reda nekoliko tačaka zbog kašnjenja s dostavljanjem radnih materijala.

  Vijećnik HRS-a Silvio Bubalo zatražio je da se s dnevnog reda skine ukupno devet tačaka.

  “Materijale smo dobili 47 sati prije sjednice, a trebali smo minimalno tri dana prije. Čitava sjednica kasni, ni jedan materijal nisam dobio na vrijeme i želim da se navedene tačke povuku s dnevnog reda, jer ništa od toga nije u skladu s Poslovnikom”, kazao je Bubalo.

  S Bubalom se složio i vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić, koji je kazao da se u zadnjih godinu i po dana stalno krši Poslovnik u raznim članovima.

  Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić kazao je kako su vijećnicima materijali proslijeđeni onog trenutka kada su stigli u Stručnu službu.

  Dnevni red je većinom glasova, ipak, usvojen bez izbacivanja tačaka, a proširen je Odlukom o imenovanju Komisije za provođenje postupka dodjele gradskog građevinskog zemljišta putem javnog konkursa.

  Nakon izlaganja, obrazloženja i rasprava, usvojene su: Odluka o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana “Širi kompleks putničkog, željezničkog i autobusnog terminala”, Odluka o donošenju Programa uređenja građevinskog zemljišta za izmjene i dopune Regulacionog plana “Širi kompleks putničkog, željezničkog i autobusnog terminala”, Odluka o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana “Rodoč III” te Program uređenja građevinskog zemljišta za izmjene i dopune Regulacionog plana “Rodoč III”.

  Vijeće je usvojilo i Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana i Programa uređenja “Zgoni II”, Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana i Programa uređenja “Centar II”, Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana i Programa uređenja za “Stambeno poslovnu zonu Gnojnice”, te Odluku o pristupanju izradi Regulacijskog plana i Programa uređenja za “Kočine”.

  U toku je rasprava o Odluci o davanju dodatnih ovlaštenja Komisiji za stručnu ocjenu.

  Zalihić je ustvrdio kako se radi o katastrofalnoj odluci, kojom se krši Zakon o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanskog kantona.

  “Ako ovo bude usvojeno, ići ćemo prema Tužilaš, jer smatram da ovdje ima krivične odgovornosti. Žao mi je i razočaran sam zbog ove odluke i ne mogu vjerovati da smo je dobili u materijalima. Ovo treba raditi struka kroz regulacione planove, a zna se po zakonu gdje Komisija može reagirati i davati stručnu ocjenu, a gdje ne – kazao je Zalihić.

  Predsjednik Gradskog vijeća nije se složio s tim, te je kazao kako je navedena odluka u ovom obliku usvojena u Gradskom vijeću Mostara 2006. godine od strane visokog predstavnika, dok je vijećnica Naše stranke Irma Baralija kazala kako je ova komisija 2006. godine formirana kao privremena.

  “Danas je 2022. godina, a ako vi i dan danas, nakon toliko godina insistirate da i dalje imamo paralelizme ovog tipa, to zaista budi sumnju da želite ispod stola provući ko zna što. Apelujem na savjest vijećnika da razmotre kako će glasati, jer je važno da znamo svačije mišljenje o ovom”, kazala je Baralija.

  Salem Marić je odgovorio kako je cilj davanja dodatnih ovlaštenja komisiji za stručnu ocjenu omogućiti investitorima da dođu i ulažu u Mostar, dok je gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako se rad Komisije ograničava na dvije godine zbog procjene da će se kroz taj vremenski period usvojiti većina planova.

  “Zbog toga je stavljen vremenski period od dvije godine, ali i da se jasno da do znanja da nije ideja formirati komisiju od sada pa do vječnosti kako bi se radile neke ‘mutne radnje’ ili za šta nas već prozivate, već je ideja probati napraviti malo reda”, poručio je gradonačelnik.

  (Fena)

  novasloboda.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img