back to top

Gradnja kompanije Galvanorm d.o.o. koja će prikupljati i obrađivati otpadne materije opasne po okoliš?

Početkom ove godine osnovan je Galvanorm d.o.o. od strane firmi Eurosjaj d.o.o. i Unisgal d.o.o. a djelatnost novoosnovane kompanije bi bila prikupljanje, obrada i dislokacija otpadnih materija opasnih po okoliš

Povodom Zahtjeva investitora “Galvanorm” d.o.o. Konjic, koji je dostavljen Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za projekat “ ZAHTJEV ZA PRETHODNU PROCJENU UTICAJA NA OKOLIŠ ZA SISTEM UPRAVLJANJA OTPADNIM MATERIJALIMA“ ministarstvo organizuje Javni uvid u dokumentaciju, kao i omogućavanje javnosti davanje mišljenja i sugestija na ovaj projekat. Nekoliko prijedloga imaju iz Udruženja za zaštitu okoliša Zeleni Neretva Konjic a o tome smo razgovarali sa predsjednikom udruženja Amirom Variščićem.

Amir Variščić, predsjednik Udruženja za zaštitu okoliša Zeleni Neretva Konjic

                “Mi smo uputili dopis prema nadležnom ministarstvu sa prijedlozima za koje smatramo da mogu pomoći u smanjenju eventualnih ekoloških incidenata, ali prije svega smo reagovali jer bi to postrojenje od rijeke Neretve bilo udaljeno svega 70 metara, a u njemu bi bio otpad opasan po okolinu i zdravlje ljudi. Pri tome se kao neka garancija navodi savjest pojedinca i njegova obučenost. Naime,  u Zahtjevu je navedeno da nema opasnosti od izlijevanja otpadnog opasnog materijala u Neretvu  i katastrofu ukoliko budu radili savjesni i obučeni radnici.  Savijest ne može biti garancija da neće doći do incidenta ili katastrofe” poručio je Variščić.

Kompanija bi se nalazila u krugu Poslovne zone Donje polje. Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za sistem upravljanja otpadnim materijalima samo je stepenica koja ide dalje prema izradi glavne studije utjecaja na okoliš. Inače, kako je navedeno u zahtjevu, podnosilac zahtjeva (Galvanorm) osnovan je 11.01.2023. godine od strane firmi Eurosjaj d.o.o. i Unisgal d.o.o. koje se uglavnom bave zaštitom metala. Iz Udruženja za zaštitu okoliša Zeleni Neretva Konjic pojašnjavaju kako se u zahtjevu ne spominju samo otpadne materije koje nastaju u metalnoj industriji odnosno firmama Eurosjaj i Unisgal , nego i zbrinjavanje otpadnih materija drugih firmi.

Dakle, osim otpada koji potiče od hemijske površinske obrade i zaštite metala, kako je navedeno u pomenutom zahtjevu, kompanija bi se bavila zbrinjavanjem  i drugih vrsta otpada i opasnih materija i to, između ostalog, otpad od mehaničkog oblikovanja i fizičke i mehaničke površinske obrade metala i plastike, otpadna ulja i otpad od tekućih goriva, stara vozila iz različitih načina prijevoza (uključujući necestovna sredstva) i otpad od rastavljenih starih vozila i održavanja vozila, baterije i akumulatori, izolacijski materijali i građevinski materijal koji sadrži azbest, otpad koji nastaje kod zaštite zdravlja ljudi i životinja i/ili srodnih istraživanja, Otpad od njege novorođenčadi, dijagnosticiranja,liječenja ili prevencije bolesti kod ljudi), Otpad od istraživanja, dijagnosticiranja, liječenja ili prevencije bolesti u životinja što spada u medicinski otpad, a prema Zahtjevu oko 20 tona obrađenog infektivnog i potencijalno infektivnog medicinskog otpada bilo bi deponovano na gradsku deponiju JKP “Standard” d.o.o. Konjic, iako, kako je danas poručio direktor JKP Standard Konjic Samir Memić, nije upoznat sa navedenim projektom niti time da su navedeni kao partneri u bilo kakvom segmentu. Osim toga, poručio je da deponija kojom upravlja JKP Standard nema uslove za zbrinjavanje medicinskog otpada.

O tome predsjednik Udruženja za zaštitu okoliša Zeleni Neretva Konjic kaže:

                “Što se tiče medicinskog otpada, u Zahtjevu za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za sistem upravljanja otpadnim materijalima navedeno je da bi oko 20 tona obrađenog infektivnog i potencijalno infektivnog medicinskog otpada bilo deponovano na gradsku deponiju JKP Standard. Podsjetimo i da je ta deponija bila kao privremeno a pretvorila se u trajno rješenje. Ono što nas interesuje u vezi toga u Zahtjevu nije baš pojašnjeno i razrađeno, stoga nam je cilj da u našem mišljenju koje šaljemo prema Ministarstvu okoliša damo smjernice u kojem pravcu bi se trebala odvijati i Studija utjecaja na okoliš, i pojasnimo koje stvari su izostavljene u Zahtjevu.

Na stranici nadležnog ministarstva objavljen je javni uvid u dokumentaciju na osnovu kojeg je moguće dostaviti prijedloge i mišljenja na pomenuti projekat, a možete ga pogledati i ispod:

Galvanorm-doo-Konjic-Prethodna-procjena-uticaja-na-okolisPreuzmi

Javnu uvid i davanje mišljenja omogućeno je zaključno sa  8. martom i isto se može poslati na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma: Hamdije Čemerlića br. 2, 71000 Sarajevo.

radiokonjic.ba

07.03.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas