More
  VijestiGeodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo 25 godina rada

  Geodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo 25 godina rada

  Geodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo je u petak 25 godina rada na prigodnoj svečanosti koja je održana Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

  Svečanost je prvobitno planirana za proljeće 2020. godine, ali nije održana radi pandemije koronavirusa.

  Skupu je nazočila predstavnica Udruge europskih državnih institucija odgovornih za geodeziju i geoinformacije Sanja Zekušić,  dok je predsjednik Europskog vijeća geodeta Vladimir Krupa, u nemogućnosti da sudjeluje, poslao poruku potpore. 

  Svojom nazočnošću skup su uveličali predsjednici geodetskih udruga iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te ugledni gosti iz znanstvenoga, društvenoga i političkoga života, priopćeno je iz Geodetskog društva HB.

  “Društvo je osnovano 19. travnja 1995. godine, a u proteklih 25 godina ostvarilo je rezultate koji se prigodom osnivanja nisu mogli ni zamisliti. Godišnje skupštine održavaju se redovito svake godine, od 2000. pa do danas, a glasilo ‘Godišnjak’ izdaje se neprekidno od 2001. godine”, navodi se u priopćenju te ističe kako je od početka djelovanja organizirano i 15 studijskih putovanja.

  Kroz projekte stipendiranja Društvo je pomoglo studente geodezije i geoinformatike u iznosu većem od 150.000 maraka. Organizirana su četiri Kongresa o katastru u BiH na kojima je sudjelovalo više od 1200 sudionika iz zemlje i inozemstva. Društvo je član FIG-a (Svjetske udruge geodeta) i pridruženi član CLGE-a (Europskog vijeća geodeta), a također surađuje sa srodnim organizacijama u zemlji i inozemstvu.

  Sve aktivnosti i rezultati rada Društva prezentirani su riječju i slikom u Monografiji koja je tiskana u povodu obljetnice.

  Monografiju su predstavili Ivan Lesko predsjednik Društva, Željko Obradović ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Željko Bačić, profesor Geodetskoga fakulteta u Zagrebu.

  U svom izlaganju predsjednik Lesko je proveo nazočne kroz proteklih 25 godina rada Društva, 25 godina rada, učenja, druženja i prijateljstva, kako ih je nazvao, te na taj način predstavio sadržaj Monografije.

  Posebno je istaknuo strast, entuzijazam i požrtvovanost ljudi koji su vodili Društvo u proteklih 25 godina. Na kraju svog izlaganja zahvalio je svima onima koji su na bilo koji način pomogli rad Društva, a i svima onima koji su pomogli izradu Monografije.

  U svom izlaganju ravnatelj Željko Obradović je istaknuo povezanost Federalne geodetske uprave i Geodetskog društva te predstavio prošle i aktualne projekte koje FGU provodi u sektoru zemljišne administracije.

  Posebno se osvrnuo kako su neki od projekta inicirani od strane Geodetskog društva te zahvalio svim članovima društva, prošlim predsjednicima i aktualnom predsjedniku te profesorima i ljudima koji su pomogli da Geodetsko društvo slavi 25 godina postojanja.

  U svom izlaganju profesor Bačić se osvrnuo na dvije po njemu bitne stvari.

  Prva kako je Društvo utemeljeno u turbulentnom poslijeratnom vremenu s entuzijazmom i vizijom okupljanja geodetskih stručnjaka u svrhu doprinosa društvu u cjelini. Istaknuo je kako je glavna odlika Društva stabilnost i konstantan rad te odlične programske postavke na početku. Također je istaknuo kako je Društvo imalo članove koji su imali volje za rad, te kako bez članova Društvo i ne postoji.

  Nakon toga izrazio je uvjerenje da je moderno društvo sklono zaboravu te briše prošlost, a poznavanje prošlosti garantira uspjeh u budućnosti. Monografija kao pregled svega učinjenog odličan je temelj nastavku rada i uspjehu budućih generacija.

  Profesor Bačić je naglasio kako su svi projekti važni, ali najvažniji je Fondacija za stipendiranja studenata geodezije i geoinformatike, te kako je to dalekosežna vizija i siguran temelj kako će Društvo imati članove i budućnost.

  On je zahvalio i čestitao Društvu uspjeh od 25 godina postojanja i predstavljanje Monografije.

  U nastavku svečanosti dodijeljena su priznanja Društva.

  Titula zaslužnih članova Društva dodijeljena je istaknutim članovima Adelku Krmeku i Jerki Leventiću.

  Dodijeljene su i prigodne zahvalnice udrugama, organizacijama i pojedincima koji su svojim radom i doprinosom zadužili Društvo u proteklih 25 godina.

  Zahvalnice za uspješnu suradnju i nesebičan doprinos radu u razvitku Društva dodijeljene su Mirku Aliloviću, dr. sc. Nevenku Hercegu, Daliboru Marinčiću, Petru Nikoliću, prof. dr. sc. Miodragu Roiću, Anđi Zimić i Marku Zrakiću.

  Udruženju građana geodetske struke “Geodet” Tuzla, Društvu geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske, Hrvatskom geodetskom društvu i Hrvatskoj Komori ovlaštenih inženjera geodezije dodijeljene su zahvalnice za doprinos radu i razvitku Društva i uspješnu suradnju na promociji  geodetske struke.

  U ime nagrađenih prigodnim riječima zahvalio je dr. sc. profesor Geodetskoga fakulteta u Zagrebu.

  Glazbeni doprinos svečanosti dale su Monija Jarak Mikulić i Marijana Pavlović, navodi se u priopćenju Geodetskog društva Herceg Bosne.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img