Geodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo 25 godina rada

-

Geodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo je u petak 25 godina rada na prigodnoj svečanosti koja je održana Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Svečanost je prvobitno planirana za proljeće 2020. godine, ali nije održana radi pandemije koronavirusa.

Skupu je nazočila predstavnica Udruge europskih državnih institucija odgovornih za geodeziju i geoinformacije Sanja Zekušić,  dok je predsjednik Europskog vijeća geodeta Vladimir Krupa, u nemogućnosti da sudjeluje, poslao poruku potpore. 

Svojom nazočnošću skup su uveličali predsjednici geodetskih udruga iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te ugledni gosti iz znanstvenoga, društvenoga i političkoga života, priopćeno je iz Geodetskog društva HB.

“Društvo je osnovano 19. travnja 1995. godine, a u proteklih 25 godina ostvarilo je rezultate koji se prigodom osnivanja nisu mogli ni zamisliti. Godišnje skupštine održavaju se redovito svake godine, od 2000. pa do danas, a glasilo ‘Godišnjak’ izdaje se neprekidno od 2001. godine”, navodi se u priopćenju te ističe kako je od početka djelovanja organizirano i 15 studijskih putovanja.

Kroz projekte stipendiranja Društvo je pomoglo studente geodezije i geoinformatike u iznosu većem od 150.000 maraka. Organizirana su četiri Kongresa o katastru u BiH na kojima je sudjelovalo više od 1200 sudionika iz zemlje i inozemstva. Društvo je član FIG-a (Svjetske udruge geodeta) i pridruženi član CLGE-a (Europskog vijeća geodeta), a također surađuje sa srodnim organizacijama u zemlji i inozemstvu.

Sve aktivnosti i rezultati rada Društva prezentirani su riječju i slikom u Monografiji koja je tiskana u povodu obljetnice.

Monografiju su predstavili Ivan Lesko predsjednik Društva, Željko Obradović ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Željko Bačić, profesor Geodetskoga fakulteta u Zagrebu.

U svom izlaganju predsjednik Lesko je proveo nazočne kroz proteklih 25 godina rada Društva, 25 godina rada, učenja, druženja i prijateljstva, kako ih je nazvao, te na taj način predstavio sadržaj Monografije.

Posebno je istaknuo strast, entuzijazam i požrtvovanost ljudi koji su vodili Društvo u proteklih 25 godina. Na kraju svog izlaganja zahvalio je svima onima koji su na bilo koji način pomogli rad Društva, a i svima onima koji su pomogli izradu Monografije.

U svom izlaganju ravnatelj Željko Obradović je istaknuo povezanost Federalne geodetske uprave i Geodetskog društva te predstavio prošle i aktualne projekte koje FGU provodi u sektoru zemljišne administracije.

Posebno se osvrnuo kako su neki od projekta inicirani od strane Geodetskog društva te zahvalio svim članovima društva, prošlim predsjednicima i aktualnom predsjedniku te profesorima i ljudima koji su pomogli da Geodetsko društvo slavi 25 godina postojanja.

U svom izlaganju profesor Bačić se osvrnuo na dvije po njemu bitne stvari.

Prva kako je Društvo utemeljeno u turbulentnom poslijeratnom vremenu s entuzijazmom i vizijom okupljanja geodetskih stručnjaka u svrhu doprinosa društvu u cjelini. Istaknuo je kako je glavna odlika Društva stabilnost i konstantan rad te odlične programske postavke na početku. Također je istaknuo kako je Društvo imalo članove koji su imali volje za rad, te kako bez članova Društvo i ne postoji.

Nakon toga izrazio je uvjerenje da je moderno društvo sklono zaboravu te briše prošlost, a poznavanje prošlosti garantira uspjeh u budućnosti. Monografija kao pregled svega učinjenog odličan je temelj nastavku rada i uspjehu budućih generacija.

Profesor Bačić je naglasio kako su svi projekti važni, ali najvažniji je Fondacija za stipendiranja studenata geodezije i geoinformatike, te kako je to dalekosežna vizija i siguran temelj kako će Društvo imati članove i budućnost.

On je zahvalio i čestitao Društvu uspjeh od 25 godina postojanja i predstavljanje Monografije.

U nastavku svečanosti dodijeljena su priznanja Društva.

Titula zaslužnih članova Društva dodijeljena je istaknutim članovima Adelku Krmeku i Jerki Leventiću.

Dodijeljene su i prigodne zahvalnice udrugama, organizacijama i pojedincima koji su svojim radom i doprinosom zadužili Društvo u proteklih 25 godina.

Zahvalnice za uspješnu suradnju i nesebičan doprinos radu u razvitku Društva dodijeljene su Mirku Aliloviću, dr. sc. Nevenku Hercegu, Daliboru Marinčiću, Petru Nikoliću, prof. dr. sc. Miodragu Roiću, Anđi Zimić i Marku Zrakiću.

Udruženju građana geodetske struke “Geodet” Tuzla, Društvu geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske, Hrvatskom geodetskom društvu i Hrvatskoj Komori ovlaštenih inženjera geodezije dodijeljene su zahvalnice za doprinos radu i razvitku Društva i uspješnu suradnju na promociji  geodetske struke.

U ime nagrađenih prigodnim riječima zahvalio je dr. sc. profesor Geodetskoga fakulteta u Zagrebu.

Glazbeni doprinos svečanosti dale su Monija Jarak Mikulić i Marijana Pavlović, navodi se u priopćenju Geodetskog društva Herceg Bosne.

spot_img
spot_img

Mostar vijesti