FUP upozorava na prevare putem interneta, počinitelji se predstavljaju kao MUP Hrvatske

Federalna uprava policije upozorava građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. “phishing” kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

FUP upozorava da se radi o pripremnim radnjama koje su poduzeli nepoznati počinitelji zbog počinjenja krivičnog djela “Prevara”, tako što se u posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju lažne poruke u kojima se nepoznata osoba ili oobe predstavljaju kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

“Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba”, ističu iz FUP-a.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

FUP upozorava na prevare putem interneta, počinitelji se predstavljaju kao MUP Hrvatske Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Ročišta zatvorena za javnost / Oslobođenje saznaje: Kakve tajne krije Šmrkov advokat i sarajevski policajac?

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi