FRA TOMISLAV BRKOVIĆ: Franjevci iz Rame – Leksikon članova Bosne Srebrne 1557.-2020.

Nakana mi je da ovim leksikonom, koji je nužno nesavršen, podignem prašinu s usnulih uspomena na ramske franjevce. Njihovi životi vezani su uz samostan na Šćitu u Rami i za Provinciju Bosnu Srebrenu, čiji su neizostavan dio, a kroz povijest su imali različite uloge i poslanja, ovisno o mjestu i vremenu djelovanja. Mnogo toga se možda mimoišlo, nešto zaboravilo ili ispustilo kao nevažno. Propuste i nedostatke ispravljat će i nadopunjavati netko drugi tko se bude zanimao za povijest ramskih franjevaca. Vjerujem da će to, poput mene, učiniti iz zahvalnosti.

fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020.

 U ovom predbožićnom vremenu iz tiska je izišla knjiga fra Tomislava Brkovića: Franjevci iz Rame. Leksikon članova Bosne Srebrene (1557. – 2020.) U uvodnim napomenama autor bilježi kako se uz mnogo napora i nastojanja, započinjanja i odustajanja, uz fratarska seljenja, promjene mjesta i službe prihvatio izazova da predstavi franjevce iz Rame, preminule članove Provincije Bosne Srebrene. Da bi se u tome uspjelo, bilo je potrebno pretraživati arhive, umarati oči iščitavanjem latinskih rukopisa po starim knjigama i dokumentima gdje su samostanski kroničari ponekad vrlo šturo zapisivali dragocjene informacije vezane za ramske franjevce i samostan u Rami. Jednako tako bilo je potrebno istraživati kulturnu ostavštinu i djelovanja franjevaca kako bi se iz prošlih stoljeća otkrila njihova gotovo zaboravljena imena.

fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020.

Prema dostupnosti prikupljene građe predstavljena su osamdeset i četiri franjevca iz Rame. Trojica njih živjeli su u 16. stoljeću, devetnaestorica u 17., a dvadeset dvojica u 18. stoljeću. Zanimljivo je da je u 19. stoljeću preminulo sedam franjevaca, od kojih četvorica nisu doživjeli ni 50 godina, ili da je krajem istoga stoljeća ramski samostan imao samo dva svećenika. U 20. stoljeću preminulo je dvadeset i pet, a u dvadesetak godina 21. stoljeća osam ramskih franjevaca. U godini objave leksikona, ramski samostan ima dvadeset i devet živućih članova Bosne Srebrene. Rama ima i drugih franjevaca, koji nisu članovi spomenute Provincije, te članova drugih redovničkih zajednica i dijecezanskih svećenika.

  Tomislav Bevanda preuzima klupu MNK Brotnjo

„Nakana mi je da ovim leksikonom, koji je nužno nesavršen, podignem prašinu s usnulih uspomena na ramske franjevce. Njihovi životi vezani su uz samostan na Šćitu u Rami i za Provinciju Bosnu Srebrenu, čiji su neizostavan dio, a kroz povijest su imali različite uloge i poslanja, ovisno o mjestu i vremenu djelovanja. Mnogo toga se možda mimoišlo, nešto zaboravilo ili ispustilo kao nevažno. Propuste i nedostatke ispravljat će i nadopunjavati netko drugi tko se bude zanimao za povijest ramskih franjevaca. Vjerujem da će to, poput mene, učiniti iz zahvalnosti.“ – kazao je fra Tomislav Brković, autor ovog posebno vrijednog djela.

fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020.

Leksikon je velikim dijelom napisan na temelju podataka pohranjenih na mikrofilmovima Arhiva Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene u Sarajevu, potom u arhivima samostana u Rami, Fojnici i Kraljevoj Sutjesci. Važan izvor informacija su i franjevački nekrologiji, posebno samostana u Kraljevoj Sutjesci te Šibenski nekrologij (mrtvar) najstariji, kao i Liber archivalis, koji se čuvaju u Arhivu Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu. Korištene su kronike i zabilješke koje su pisali ramski fratri i samostanski kroničari fra Kazimir Ivić, fra Vitomir Jeličić, fra Mladen Lucić i fra Franjo Žilić. Autor se oslanjao i na neke do sada objavljene, a dostupne izvore, među kojima se ističu: Uspomene o Rami i ramskom franjevačkom samostanu i Urežnjaci iz Rame fra Jeronima Vladića, Rama kroz stoljeća fra Ljube Lucića te Ljetopis fra Petra Filipovića prvoga povjesničara Sinja i Čudotvorne Gospe Sinjske. Tu su i razna izdanja Provincije Bosne Srebrene: Dispositio personalis, Conspectus, Status personalis… U knjizi je donesen i Fotografski prilog – izbor fotografija vezanih za samostan na Šćitu, pojedine ramske župe i franjevce te iscrpne Bibliografske bilješke.

fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020.

U knjizi su doneseni zanimljivi i vrijedni prilozi koje su napisali dr. Jozo Džambo Pars Bosnae, quae Rama dicitur i Ivan Lovrenović Svi ramski fratri fra Tomislava Brkovića. Između ostalog Lovrenović bilježi: “Svoju novu knjigu o ramskim fratrima Brković je koncipirao leksikografski. Tu su sakupljene i obrađene biografije osamdesetčetvorice franjevaca iz Rame u rasponu od XVI do XXI stoljeća, od najstarijih poznatih – fra Petra iz Rame (? – 1557), fra Nikole Grličića (? – 1580), fra Benedikta iz Rame (XVI stoljeće), do najmlađega, fra Ivice Baketarića (1982 – 2014). Po dobrom običaju zanata, živuće osobe nisu uvrštene, ali knjiga je i napravljena tako da ostane otvorena; od sada bit će je lako nastavljati, popunjavati, popravljati.

  Općina Prozor - Rama • Odluka o izboru ponuditelja

Sve što prethodno rekoh o Rami, o Ramljacima i o ramskim franjevcima, komprimirano je i zavezano u ovoj Brkovićevoj knjizi. Ako njezine leksikografske uzlove razvezujete s pažnjom, i pristupate joj kao svojevrsnoj kroničarskoj i dokumentarnoj prozi, iz nje možete iščitavati cijelu jednu uzbudljivu povijest ljudi i kraja, djela i dana.”

fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020. fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020. fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020. fra tomislav brković: franjevci iz rame – leksikon članova bosne srebrne 1557.-2020.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi