FOTO/VIDEO: Proslava 28. obljetnice oslobađanja Kupresa – Priopćenje iz Vlade HBŽ

Danas je prigodnim programom na Kupreškoj visoravni, u Kupresu, proslavljena 28. obljetnica oslobađenja Kupresa.

Program je počeo jučer kada je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Pastoralnog centra kraljice Katarine, postavljena je izložba ratnih fotografija ”Koracima branitelja”.

Danas je obilježavanje 28. obljetnice  oslobađanja Kupresa započelo misom zadušnicom u crkvi Svete obitelji za poginule hrvatske branitelje, a koju je predvodio fra Miljenko Mika Stojić, jedan od prvih vojnih kapelana HVO.

Nakon misnog slavlja bio je svečani mimohod postrojbi HVO do središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, a zatim je bilo druženje branitelja.

U popodnevnim satima ispred Spomenika poginulim Vukovarcima na Kupreškom polju, bit će, nakon molitve,  položeni vijenci i upaljene svijeće. Među onima koji su nazočni proslavi 28. obljetnice oslobađanja Kupresa je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

 

 

PRIOPĆENJE IZ VLADE HBŽ O PROSLAVI 28. OBLJENICE OSLOBAĐANJA KUPRESA

U organizaciji općine Kupres, udruga Domovinskog rata Kupres i Hrvatskog narodnog sabora BiH, danas je u Kupresu obilježena 28. obljetnica oslobođenja Kupresa. Na današnji dan, prije 28 godina, u vojnoj operaciji Cincar oslobođen je Kupres i veći dio Kupreške visoravni. Operacija Cincar bila je uvod u hrvatske oslobodilačke operacije, koje su uslijedile.

Program obilježavanja  obljetnice započeo je jučer, 2. 11., polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule u obrani Kupresa u Domovinskom ratu na spomen obilježjima: Suho polje, Kupreško polje, na spomen obilježju poginulim Vukovarcima i spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije. Potom je u 11 sati kod masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata Ogledala, služena Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i civile na Kupresu u Drugom svjetskom ratu.

  DOBRO vam pretežito vedro jutro iz Tomislavgrada!

Na sam dan obilježavanja 28. obljetnice oslobođenja Kupresa, 3. 11.,  svečanost je počela služenjem svete Mise u 11 sati u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu te molitvom opijela kod križa ispred crkve Sv. Obitelji za poginule u II. svjetskom ratu. Nakon Mise upriličen je svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH do središnjeg spomen obilježja  gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za žrtve II. svjetskog rata i Domovinskog rata.

Vijence su redom polagala slijedeća izaslanstva: Izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Kupres koju je predvodio općinski načelnik Zdravko Mioč, izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Zoranom Milanovićem, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja RH predvođeno brigadirom Jozom Šerićem, izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Ivanom Vukadinom, izaslanstvo Skupštine HBŽ na čelu s predsjednikom Jozom Ćosićem, Koordinacija Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Herceg Bosne, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstva gradova i općina iz BiH i RH, izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s FOTO/VIDEO: Proslava 28. obljetnice oslobađanja Kupresa – Priopćenje iz Vlade HBŽumirovljenim generalom Ljubom Ćesićem Rojsom, izaslanstvo udruga veterana i Hrvatskog gardijskog zdruga RH, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Program je nastavljen obraćanjima visokih uzvanika, glazbenim točkama u izvedbi Dječjeg zbora Župe sv. Obitelji Kupres te braniteljskim druženjem na platou ispred Hrvatskoga doma Kupres..

 

www.tomislavnews.com/Video i foto: Slaven Borčani

www.tomislavnews.com

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi