VijestiFMON: U Mostaru održan sastanak o studentskom organiziranju

  FMON: U Mostaru održan sastanak o studentskom organiziranju

  U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti danas je u Mostaru održan sastanak o studentskom organiziranju u Federaciji BiH, na koji su pozvana sva studentska udruženja pri javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, te na znanje prorektorima za studentska pitanja na ovim ustanovama, saopćeno je iz ovog federalnog ministarstva.

  Sastanku su se odazvali predstavnici studentskih parlamenata univerziteta u Sarajevu i Tuzli, Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te Unije studenata u osnivanju, o čijem je zahtjevu za odobrenje korištenja naziva „Federacija“ u imenu Unije, također, bilo govora na ovom sastanku.

  Predstavnici Ministarstva su ponovili spremnost da podrže ovu inicijativu i pomognu nastojanja da se krovna studentska organizacija u FBiH registrira u skladu sa zakonom, te su u vezi s tim usaglašeni daljni koraci i aktivnosti.

  Ministarstvo je sa svoje strane i do sada učinilo sve, a i u buduće će, kako bi se jedna takva krovna studentska organizacija osnovala na zakonit način. No, i studentska udruženja u ovom slučaju moraju preuzeti svoj dio odgovornosti, a posebno kako bi bila osigurana potpuna uključivost svih studentskih udruženja u Federaciji BiH u procesu osnivanja krovne studentske organizacije.

  Također je istaknuto da su predstavnici Unije studenata u osnivanju prihvatili obavezu da na adresu Ministarstva i svih šest studentskih organizacija pri javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH dostave tekst Statuta, te nastave saradnju s Ministarstvom do registracije Unije, a u skladu sa očitovanjem Federalnog ministarstva pravde.

  Također, iskazan je zajednički interes da se nastavi sa aktivnostima na izradi dokumenta „Zajednički model studentskog organiziranja u FBiH“ s ciljem uređivanja oblasti studentskog organiziranja na transparentan i sveobuhvatan način, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img