Doživotni zatvor zbog mučenja i smaknuća

Švedski sud osudio je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora nekadašnjeg dužnosnika Irana  koji je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina. 

Hamid Noury (61), bio je uhićen u zračnoj luci u Stockholmu 2019. godine, a optužen je za ratne zločine i masovna smaknuća te mučenja političkih zatvorenika počinjena u zatvoru Gohardasht u Karaju 1988. godine. 

Noury je “u suradnji su drugim sudjelovao u smaknućima”, rekao je sud pri izricanju presude za “teške zločine prema međunarodnom pravu”.

Iran je osudio ovakvu presudu.

“Iran je apsolutno siguran da je kazna izrečena Nouryju politički motivirana i nije pravno valjana”, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Noury je odbacio sve optužbe, a njegov odvjetnik najavio je žalbu. 

Amnesty International procjenjuje da je po naređenju iranske vlade smaknuto oko 5000 ljudi, a u izvješću iz 2018. procjenjuje da bi “stvarna brojka mogla biti veća”.

Iran nikada nije priznao ubojstva.

Noury je do sada jedina osoba kojoj je suđeno za čistke političkih disidenata i ciljanih pripadnika Iranskih narodnih mudžahedina.

Prema švedskom zatvoru, sudovi mogu suditi švedskim i državljanima drugih zemalja za zločine protiv međunarodnog prava počinjene izvan teritorija Švedske.

Stotine Iranaca u egzilu koji su pratili suđenje pozdravili su izricanje presude izrazima zadovoljstva. 

Reza Fallahi (65) jedan od tužitelja, izrazio je nadu da će Noury u zatvoru iznijeti informacije o ubojstvima. 

  Nasilje u bh. školi: Učenik pretučen pa pokušao samoubojstvo

“Tražimo istinu i pravdu”, rekao je Fallahi koji je proveo 10 godina u iranskom zatvoru jer je podržavao oporbu.

Skupine za ljudska prava kažu da je aktualni predsjednik Irana Ebrahim Raisi jedan od četiri sudaca koji su bili zaduženi za nadzor smaknuća. 

U 2021. godini na pitanje o navodnim egzekucijama, Raisi je rekao novinarima “ako sudac i tužitelj brane sigurnost naroda, oni zaslužuju pohvale”.

Suđenje je pogoršalo odnose Švedske i Irana. Nedugo prije nego je suđenje završilo u svibnju, iranski mediji izvijestili su da je švedsko-iranski znanstvenik Ahmadreza Djalali osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Izrael i bit će smaknut.

Švedska je objavila i da je švedski turist završio u zatvoru u Iranu. 

Doživotni zatvor zbog mučenja i smaknuća Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru