More
  VijestiKulturaDodjela nagrada najbolje ocijenjenim dramskim tekstovima natječaja HNK-a Mostar

  Dodjela nagrada najbolje ocijenjenim dramskim tekstovima natječaja HNK-a Mostar

  Svečana dodjela nagrada autoricama čiji su dramski tekstovi ocijenjeni najboljima na “Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina”, a kojeg je Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar raspisalo u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, bit će održana u ponedjeljak u Mostaru.

  Topla obiteljska priča, ali i društvena kritika, mogu se pronaći u obiteljskoj drami “Zid” autorice Ružice Aščić iz Zagreba, koja je proglašena laureatkinjom natječaja. Osim praizvedbe teksta, Aščić je osvojila i vrijednu novčanu nagradu, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

  Tekst za ovu dramu napisala je još prije objavljenog natječaja, ali kaže kako je velika razlika imati tekst sačuvan u mapi svog računala koji nije kritički evaluiran, i kad netko zna prepoznati dobru priču, te da je presretna što će njeni likovi zaživjeti na pozornici.

  Osim ove mlade spisateljice, HNK Mostar nagradio je još dvije drame, i to “Visoke frekvencije”, autorice Mateje Posedi iz Nedelišća, i “Zakopana čuda”, Monike Herceg iz Zagreba.

  Mateja Posedi kaže kako su joj ovakvi natječaji iznimno važni jer pokazuju kako su neka vrata ravnopravna i otvorena za sve te kako nije bitno tko ste, nego kakav je vaš rad.

  “S obzirom kako se mladi iznimno teško probijaju na tržište rada, ovaj natječaj im pomaže da ih se vidi i čuje. Bilo bi odlično kad bi svako kazalište jednom godišnje otvorilo ovakav ili sličan natječaj”, izjavila je Posedi.

  Jezično-stilski rafinirana drama naglašenog poetsko-filozofskog diskursa djelo je Monike Herceg koje je osvojilo treće mjesto, a ona smatra kako se upravo ovakvim javnim pozivima otvaraju književna, ali i kazališna polja mladim autorima.

  “Djela mlađih autora rjeđe se izvode na kazališnim daskama, a ovo je jedinstvena prilika da se ostvari taj cilj. Bitno je ustrajati na ovakvom natječaju kako bi mladi autori imali priliku da im tekst zaživi na pozornici. I broj prijava pokazuje kako potreba za takvim natječajima postoji, a pogotovo kada je riječ o mlađim piscima”, poručila je Herceg.

  Na natječaj je pristiglo važećih 30 dramskih tekstova, a glavna mu je svrha bila poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima, naveli su iz HNK Mostar.

  Odluku o najboljim tekstovima donijelo je povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja, Dragan Komadina, Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img