back to top

Do vozačke dozvole u BiH dolazi se i bez bilo kakve obuke

Tragične posljedice na bh. cestama i ulicama sve su češće, a razloga je puno.

Za sigurnost u prometu vrlo je važna obuka vozača, ali u Bosni i Hercegovini do vozačke dozvole moguće je i bez bilo kakve obuke i polaganja ispita. Kako opasnoj kriminalnoj praksi stati ukraj?

Gotovo da ne prođe dan bez prometne nesreće u Bosni i Hercegovini. Broj nesreća raste iz dana u dan, a u tome se osobito ističe Sarajevska županija, o čemu svjedoče i naslovnice medija.

Statistika pokazuje da su vodeći uzroci nesreća neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola. Građani poručuju da je na prvom mjestu, ipak, neobučenost vozača. Do tog zaključka stigli su i nadležni.

U tijeku je istraga protiv osoba koje su, kako navode pojedini mediji, na teritoriju zvorničke regije, ali i općine Tuzlanske županije, za određeni novčani iznos kandidatima omogućile izdavanje vozačke dozvole bez da su se kandidati pojavljivali na ispitima i praktičnom dijelu.

U tijeku je najveća istraga Republičkog javnog tužiteljstva protiv osumnjičenih pripadnika organizirane kriminalne skupine koja je u istočnom dijelu RS stotinama kandidata na nezakonit način omogućila polaganje vozačkih ispita.

Stotine ljudi domogle su se tako preko noći vozačkih dozvola, a da nisu prošle ni liječničke preglede, teorijsku obuku, a ni onaj najbitniji, praktični dio.

Na meti istražnih tijela nakon uhićenja i pritvaranja osumnjičenih članova povjerenstva za polaganje vozačkih ispita, odnosno testova o poznavanju propisa o sigurnosti prometa, našli su se i članovi Povjerenstva za polaganje prve pomoći na području zvorničke regije, ali i liječnici koji su izdavali liječničke potvrde iako se kandidati nikada nisu ni pojavili na pregledima.

O tome tko je sve dobio vozačku dozvolu u RS-u, možda najbolje govori informacija da su ispiti za nekoliko tisuća maraka sređivani i nepismenim kandidatima te onima koji nisu ni poznavali jezik. Ovakav način polaganja vozačkih ispita kandidati su plaćali iznosima i do 4000 KM. No, kako govori struka, ovo je tek kap u moru.

Objava Do vozačke dozvole u BiH dolazi se i bez bilo kakve obuke pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas