Djeca Mostara poslala poruku mira

Mostar — Učenici dvije osnovne škole iz Mostara, koje izvode nastavu na hrvatskom i bosanskom jeziku, poslali su u četvrtak poruku mira iz Mostara.

Na platou ispod Starog mosta u Mostaru, nekoliko desetina učenika Četvrte osnovne škole, te Osnovne škole Ivana Gundulića, učestvovalo je zajednički u Plesu prijateljstva.

Radi se o međunarodnoj kampanji “Eurovision Kids Friendship”, koja se sastoji od pjesme i pripadajuće koreografije plesa, koje svake godine istovremeno izvodi oko 400.000 djece širom Evrope.

Organizatori su poručili da je mostarski Ples prijateljstva održan na platou ispod Starog mosta, kao “simbola mira”, koji bi trebao spajati “dvije obale grada Mostara”. Događaj Plesa prijateljstva u Mostaru je organizirao mostarski Nansen dijalog centar (NDC), koji se od ranije kroz niz projekata zalaže za prevazilaženje segregacije u obrazovanju.

“Mislimo da će se ova poruka preliti i na šire područje Bosne i Hercegovine”, rekao je projekt menadžer NDC-a, Vernes Voloder.

Norveški ambasador u BiH, Olav Reinertsen – koji je i sâm učestvovao u plesu – istakao je da projekat promovira mir, prijateljstvo, inkluziju i različitost, te da je izuzetno važan u trenutku dok ponovo imamo rat na evropskom kontinentu.

“Ono što danas svjedoči narod Ukrajine je nešto što je naravno potpuno neprihvatljivo i što bi se trebalo zaobići. U tom pogledu, vjerujem da današnji događaj, gdje takođe plešemo za mir, je prilično važan signal”, izjavio je ambasador Kraljevine Norveške u BiH, Olav Reinertsen.

  Dogs Trust obilježio 10 godina rada i postignuća u BiH

Ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru, Marija Jurčić, poručila je da 30 godina nakon rata u BiH, ne bi trebali govoriti o suživotu i toleranciji, nego o prijateljstvu i ljubavi.

“Želimo poslati Europi, pa čak i svijetu, poruku da Mostar nije grad slučaj, da je Mostar grad sunca, grad svjetlosti, koju je Ivo Andrić tako lijepo opisao i nadasve grad dobrih ljudi”, kazala je Jurčić.

“Danas promovišemo toleranciju, danas promovišemo drugačijeg, različitog i to je nešto što djeca trebaju ponijeti kao neku životnu filozofiju u Mostaru”, kazala je direktorica Četvrte osnovne škole u Mostaru, Seada Kuštrić.

“Meni je super sudjelovati u ovakvom nekom projektu, zato što možemo vidjeti da neki ljudi mogu biti različiti, ali ipak možemo se sprijateljiti s njima”, kazala je učenica Četvrte osnovne škole iz Mostara, Asja Frko.

“Puno sam novih prijatelja upoznala, svi smo plesali sa smijehom i radosti”, kazala je učenica Osnovne škole Ivana Gundulića Mostar, govoreći o učešću u projektu Plesa prijateljstva.

Inače, kampanju Plesa prijateljstva i ove godine organiziraju neke od najvećih evropskih RTV kuća: NRK (Norveška), KiKa/ZDF (Njemačka), LRT (Litva), France Télévisions (Francuska), SRF (Švicarska), Češki radio (Češka), RTP (Portugal), RTVE (Španija), RTVSLO (Slovenija) i RTE (Irska), saopćio je ranije organizator događaja u Mostaru – Nansen dijalog centar (NDC).

(StarMo)

starmo.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi