More
  VijestiDelegacija Svjetske banke posjetila obnovljene škole u Mostaru

  Delegacija Svjetske banke posjetila obnovljene škole u Mostaru

  Iznos investicije za implementaciju energetske efikasnosti je iznosio preko 400.000 KM

  U okviru Projekta za energetsku efikasnost BiH (BEEP), na području Hecergovačko-neretvanskog kantona je, u periodu od 2016. do 2020. godine, obnovljeno ukupno 20 javnih objekata. Jučer je jedan od objekata, tačnije Srednju prometnu školu/Srednju mašinsko-saobraćajnu školu Mostar, posjetila delegacija Svjetske banke, na čelu s direktoricom za strategije i operacije za region Evrope i centralne Azije, Xiaoqing Yu, regionalnom direktoricom SB za regiju Zapadnog Balkana, Lindom Van Gelder i Christopherom Sheldonom, šefom ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini. Delegaciju su primili predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Jedinice za implementaciju projekta (PIU) BEEP.

  Ova posjeta realizovana je u sklopu redovnih aktivnosti Svjetske banke, s ciljem kontinuiranog praćenja implementacije mjera energijske efikasnosti na objektima javne namjene, koji su dio projekta BEEP. Ovim putem stručnjaci su posjetili dvije škole koje se nalaze u jednom objektu, analizirajući do sada implementirane mjere, te slušajući iskustva uposlenika ovih škola.

  Delegacija Svjetske banke posjetila obnovljene škole u Mostaru

  Kroz aktivnosti Projekta za energetsku efikasnost u BiH (BEEP), na objektu ove dvije škole implementirano je nekoliko mjera energijske efikasnosti, poput zamjene fasadnih otvora, termoizolacije vanjskih zidova i stropa iznad grijanog prostora, ugradnje novog kotla na pelet, te
zamjene energenta
i djelomične zamjene rasvjetnih tijela energijski efikasnijima. U konačnici, smanjena je potrošnja energije, što rezultira ekonomskim uštedama, ali i smanjenjem emisija CO2, koje će po procjenama stručnjaka godišnje iznositi do 121 t/CO2. Iznos investicije je iznosio 403.202,32 KM, a procijenjena ušteda na troškovima za energiju nakon realizacije, na godišnjem  nivou, iznosi 60.386 KM. Ovom posjetom, službena delegacija je stekla detaljniji uvid u stepen uspješnosti realizovanih radova, ali i njihov značaj za krajnje korisnike.

  Delegacija je implementaciju radova na ovom objektu proglasila uspješnom, iskazujući tako iznimno zadovoljstvo ostvarenim rezultatima. Tokom posjete, direktori škola, Zoran Landeka, Srednja prometna škola, i Ahmet Pelko, Srednja mašinsko-saobraćajna škola, su istaknuli da školu trenutno pohađa 485 učenika i u njoj radi skoro 100 uposlenika, i svi oni su osjetili znatno poboljšanje uslova rada i učenja, pogotovo tokom zimskih perioda. Kako su izjavili, obje škole napokon imaju prave uslove za svoje korisnike, zahvaljujući projektu BEEP i investicijama Svjetske banke. Posjeti je prisustvovao i Mate Bandur, predstavnik kantonalne Vlade i koordinator projekata EE u HNK, koji je naglasio da su projekti poput ovog od velikog značaja, kako za kanton, tako i za cijeli region, te da će oni nastaviti da implementiraju mjere energetske efikasnosti i na druge objekte širom kantona tokom narednog perioda.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img