Dalmatinski Livnjak kupio tursko brodogradilište

Hrvatski biznismen Franjo Pašalić ne miruje iako je kročio u ranu jesen života. Poslije marine Frapa u Rogoznici, te marine u Dubrovniku, dalmatinski Livnjak kupio je i tursko brodogradilište.

Iz Turske je stigao i prvi, izuzetno atraktivan plod njegova rada, superluksuzna megajahta “Domenika”. Luksuzno plovilo već se usidrilo u rogozničkoj luci, pa je bila gotovo neizbježna ćakula s Hercegovcem, koji je djetinjstvo proveo na Braču, ranu mladost u Sarajevu, te se poslije godina rada u Münchenu skrasio u Rogoznici, piše Šibenski.hr.

– Ponosan sam na svoju jahtu, kako ne bih bio. Volio bih, doduše, da je izgrađena u nekom hrvatskom brodogradilištu, ali kao da za takvo što kod nas nema volje, ali – ne želim griješiti dušu – ni dovoljno znanja. Ne želim biti lažno skroman, pa ću se pohvaliti da sam osobno dizajnirao svoje novo plovilo – otvorio se Pašalić, kao po običaju, “oštro na prvu loptu”.

PATENTIRAO DIZAJN
Treba li zatajiti da smo bili impresionirani ne samo vanjskim izgledom, nego i unutrašnjošću nove jahte. Da Pašalić nije baš slučajno patentirao svoj dizajnerski rad kod Europskog ureda za patente.

– Jahta je duga 37 metara, te ima dva dizelska motora sa po 1900 konjskih snaga. Tu su i tri sinkronizirana generatora ukupne snage 127 kilovata za noćnu potrošnju struje. Na jahti je uređen raskošan salon, koji je praktički spojen s blagovaonicom, a uređene su i četiri luksuzne sobe – otkrio nam je Pašalić dio bitnih detalja vezanih uz novo, luksuzno plovilo.

  Ima li kriminala u dodjeljivanju koncesije za vjetroelektranu Ivovik

Franjo Pašalić očekuje da će jahta na tržištu dosegnuti cijenu od 15 milijuna eura. Potencijalnim kupcima bit će prezentirana u rujnu u dvama važnim gradovima francuske rivijere: na Festivalu plaisence u Cannesu te na Yacht Showu, manifestaciji koja se početkom jeseni organizira u Monacu.

dalmatinski livnjak kupio tursko brodogradilište

Jahta “Domenika” tek je prva u liniji Dolphin, kako je Pašalić nazvao svoju proizvodnju superluksuznih brodova. Neće proći puno vremena da zaplovi i “Mate”, kako je Pašalić nazvao drugo, slično plovilo, koje je već u izgradnji.

ULAGANJE U TURIZAM
Novi, brodograđevni projekt nije, međutim, usporio Pašalićevu želju da u Rogoznici “zaokruži” svoje turističko carstvo, točnije da izgradi novi resort, ukupne površine 120 tisuća četvornih metara, koji krije i hotel sa sedam vila.

dalmatinski livnjak kupio tursko brodogradilište

– Ulažem u hrvatski turizam još od ratnih godina, kad je malo tko vjerovao u ostvarenje samostalne Hrvatske. Grije me nada da će ta djelatnost kod nas samo rasti, te da će i ova sezona nadmašiti zimske, pomalo skeptične prognoze – optimističan je Pašalić.

No nije mogao izdržati da na kraju ćakule, koja je bila prekidana brojnim telefonskim pozivima, potencira priču o svojim korijenima.

– Zašto ne biste napisali veliki tekst o poznatim Livnjacima!? Ne morate posebno potencirati mene. Ispred mene su svakako izbornik Zlatko Dalić, europski priznati nogometni stručnjaci Niko i Robert Kovač… Uostalom, ja bih takav tekst doživio i kao vrijedno podsjećanje na suradnju Šibenika i Livna u Domovinskom ratu, na koju sam kao Hrvat itekako ponosan – završio je Pašalić.

  Vlada FBiH dodijelila velika novčana sredstva HBŽ-u

dalmatinski livnjak kupio tursko brodogradilište dalmatinski livnjak kupio tursko brodogradilište

https://more.slobodnadalmacija.hr/

dalmatinski livnjak kupio tursko brodogradilište

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi