back to top

Da li se sprema još jedan kulturocid u Hercegovini?

Na zvaničnoj Facebook stranici, Udruženje građana za očuvanje kulturne baštine HEREDITAS iz općine Prozor-Rama, objavilo je priopćenje povodom najavljene gradnje knjižnice i galerije unutar kompleksa Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Napominjemo da samostan na Šćitu predstavlja nacionalni spomenik te zahtijeva poseban pristup prilikom bilo kakvih intervencija u rekonstrukciji ili izgradnji.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje:

“Posljednjih dana su se pisanja o gradnji na području samostana i crkve na Šćitu pojavila u medijima. Kao organizacija posvećena promociji i zaštiti kulturne baštine općine Prozor-Rama, bili smo zainteresovani za ove vijesti jer se radi o području pod zaštitom države s kontinuiranim naseljavanjem od prethistorije do danas. Stoga smo zatražili informacije od nadležnih institucija – Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Federalnog ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ te Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Pitali smo ih da li su upoznati sa namjerom gradnje na ovom posebnom području, kakve su zaštitne mjere preduzete, da li je bilo arheoloških istraživanja i slično, što bi uobičajena procedura trebala biti u ovakvim situacijama.”

da li se sprema još jedan kulturocid u hercegovini?

Želimo da javnost zna sljedeće:
  • Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika do danas nije odgovorila na naš upit, iako je to dužna po zakonu
  • HŽ Zavod je obavijestio da nisu nadležni za I. zonu zaštite na području nacionalnog spomenika
  • Federalno ministarstvo kulture potvrdilo je svoju nadležnost za pitanje gradnje i upoznato je s dozvolama izdatim od strane Ministarstva prostornog uređenja. Međutim, nismo dobili informacije o zaštitnim mjerama ili arheološkim istraživanjima
  • Do sada nismo dobili odgovor od Federalnog ministarstva prostornog uređenja u vezi s kopijom dozvole za gradnju

Iskazujemo sumnju da su bilo kakve zaštitne mjere ili istraživanja obavljena. Dok smo čekali odgovore od nadležnih institucija, građevinski radovi su već počeli na Šćitu.

Prilikom terenskog obilaska u ponedjeljak, 8. 7. 2024., primijetili smo uništene slojeve u iskopima, kameni građevinski materijal iz neidentificiranih slojeva te ostatke keramike. Arheološki elementi mogu biti iz različitih perioda – od prethistorije do srednjeg vijeka.

da li se sprema još jedan kulturocid u hercegovini?

Foto: Ulomci keramike u odbačenom materijalu na obali Ramskog jezera

Apelujemo na ministricu da zaustavi radove i omogući istraživanje ‘dugotrajne i bogate povijesti’ ovog područja”, zaključuje se u priopćenju.

 

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!


Izvor: ( ramski-vjesnik.ba / Mostarski.info )

Popularno danas