Centar za socijalni rad Konjic mjesečno ima oko 2000 korisnika koji ostvaruju prava na materijalnu pomoć

Centar za socijalni rad u Konjicu ima mjesečno oko 2000 korisnika koji ostvaruju prava na materijalnu pomoć, a na godišnjem nivou, sa sva tri nivoa vlasti, isplati se približno 4 miliona maraka. Prava iz oblasti socijalne zaštite regulišu se brojnim zakonima, a nedavno je usvojen i Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, kojim se definišu prava na dječiji dodatak i porodiljsku naknadu nezaposlenim majkama. Što se tiče dječijeg dodatka, do sada je ovo pravo ostvarivano po osnovu kantonalnih propisa i na području grada Konjica je oko 800 djece ostvarivalo ovo pravo, dok će to od sada biti na osnovu federalnih propisa, čija je primjenja počela 10.oktobra 2022.godine i u toku je predaja zahtjeva u Centru za socijalni rad u Konjicu.

“Mi smo bili posljednji kanton koji je nakon 18 godina čekanja, 2017.godine donio Zakon o zaštiti porodice sa djecom kojim su definisane materijalne i nematerijalne usluge. Tim zakonom je bio definisan i dječiji dodatak koji je iznosio 30 i 40 maraka, ovisno o tome da li se radi o osnovnom ili uvećanom dodatku koji se odnosio na djecu bez jednog ili oba roditelja i djecu sa invaliditetom. Imali smo oko 800 djeca koja su ostvarivala ovo pravo. No, od 10.oktobra ove godine počela je primjena Zakona o materijalnoj podršci porodica sa djecom u FBiH i ovo je jedinstven propis na nivou Federacije, jer sada sva djeca imaju jednak pristup. Ovo pravo ostvaruju djeca do 18.godine života, s tim da bi se ostvarilo pravo na dječiji dodatak, ukupni prihod po članu domaćinstava ne smije da prelazi 40% iznosa najniže plate u FBIH, što iznosi 217,20 KM. U toku je predaja zahtjeva za ostvarivanje dječijeg dodatka po federalnim propisima koji iznosi 103 KM”-navela je Đapo.

  Večeras u Bosanskoj sobi NU Konjic promocija knjige “Osmijeh moje majke” autorice Zehre Šljivo

Zakon o materijalnoj podršci porodica sa djecom u FBiH definiše i naknade nezaposlenim porodiljama.

“Novčana pomoć nezaposlenoj porodilji isplaćuje se u visini od 55% najniže plate u FBiH na period od 12 mjeseci, u odnosu na prethodni zakon kada je iznosila 40% na šest mjeseci. Kada je u pitanju primjena ovog prava, Centar za socijalni rad u Konjicu čeka uputstvo našeg kantonalnog ministarstva. Naime, 6.oktobra 2022.godine je Zakon objavljen u Službenim novinama i u roku od 30 dana nadležno ministarstvo treba donijeti provedbene akte. Kada dobijemo uputstvo tada ćemo početi i sa primjenom podnošenja zahtjeva od strane stranaka”-naglasila je Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad u Konjicu.

Zaposlenim porodiljama naknada se utvrđuje na osnovu kantonalnog propisa.

“Majke koje su zaposlene ostvaruju naknadu po osnovu kantonalnog propisa, a to je 40 % od plate koju su ostvarile u posljednjih šest mjeseci prije odlaska na porodiljsko odsustvo. Također, imaju pravo, kao i nezaposlene porodilje, na kantonalnu jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 400 KM”-navela je Đapo.

Grad Konjic isplaćuje, također, naknade porodiljama.

Nezaposlene porodilje za prvo i drugo dijete imaju 100 KM šest mjeseci, dok majke koje rode treće i svako naredno dijete imaju 200 KM 24 mjeseca.

Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad Konjic, govorila je i o primjeni Zakona kojim se reguliše status roditelj- negovatelj.

“Već od januara 2022.krenulo se sa primjenom tog prava, ali bilo je određenih problema u samoj primjeni. Korisnici već podnose zahtjeve putem Centra, a određen broj zahjeva je upućen na revizuju od strane federalnog ministarstva, a mi čekamo upute kada je u pitanju daljne postupanje po tim zahjevima. Imamo infomaciju od nadležnog ministarstva da će danom podnošenja zahtjeva biti priznato pravo, odnosno biće retroaktivno isplaćeno”-pojasnila je Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad u Konjicu, kazavši da je na području Grada Konjica podneseno oko 30 zahtjeva za ostvarivanje statusa roditelj-njegovatelj.

  Igman u svojim redovima ima dragulja: Demirović pogađa za juniore i seniore

radiokonjic.ba

27.10.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi