Brokula kuhana na pari svjetski je poznata delicija

-

Brokula kuhana na pari je česta pojava, posebno jer se namirnice na taj način kuhaju u vlastitom soku, i većina hranjivih tvari ostaje sačuvana. Tekstura i okus, brokule koja se kuha na pari ostaju sačuvani.

Brokula je posebna namirnica, koja se ili jede sirova ili se tek kratko termički obradi na pari. Posluži se kao prilog drugim jelima, i glasi za jako kvalitetnu i nadasve zdravu prirodnu namirnicu.

Kuhanje na pari ima još neke pogodnosti. Naime, zbog cirkuliranja pare (zraka u posudi), za pripremu povrća nije potrebno koristiti ulje ili druge masnoće.

Vrijeme kuhanja zelenog lisnatog povrća je jako kratko, možda nekih 4-5 minuta. Već u tom periodu listovi će „uvenuti“ i bit će pogodni za konzumiranje.

Brokula kuhana na pari svjetski je poznata delicija
Brokula kuhana na pari

Povrće koje obiluje ugljikohidratima, pritom mislimo na krumpir i batat, potrebno je najprije narezati na manje komade, te ga kuhati na pari nekih 8-12 minuta. Kada se kuha mladi krumpir, vrijeme kuhanja može biti nešto dulje.

Tikva, bundeva ili pak zelene tikvice treba kuhati na pari 7-10 minuta. Ostale vrste povrća, koje se koriste u našim kuhinjama se većinom kuhaju na pari nekih 5-8 minuta.

Važno je naglasiti da se povrće stavi kuhati na pari tek kada je para „voda“ dostigla temperaturu od 100 Celzijevih stupnjeva.

Brokula skuhana na pari

Brokula se najčešće poslužuje kuhana na pari. Često se može vidjeti na tanjurima sa ribljim specijalitetima, ili kao prilog jelima sa elegantnim umacima. Brokula u svijetu ima status vrijedne, zdrave i jako ukusne namirnice.

Zapravo brokula nema neki naglašeni okus, ali se zbog toga slaže sa mnogim drugim jelima, začinima i delicijama svjetskih kuhinja.

Da se brokula kuha na pari, potrebno je tek 5 minuta da bude gotova.

Brokula kuhana na pari svjetski je poznata delicija
Brokula kuhana na pari svjetski je poznata delicija

Podijeli članak

Recent posts

Osman Đikić – mostarski književnik

Osman Đikić je jedan od najpoznatijih mostarskih pisaca. Rođen je 7.januara 1879 godine u Mostaru. Završio je ruždiju(islamska niža srednja škola) i nekoliko razreda gimnazije...

Svetozar Ćorović – poznati mostarski pisac

Svetozar Ćorović ostavio je veliki trag u bosanskohercegovačkoj i srpskoj književnosti. Svetozar Ćorović rođen je 29. maja 1875. godine u Mostaru. Potiče iz trgovačke...

7 najpoznatijih hercegovačkih jela

Hercegovina, sunčani dio naše lijepe zemlje, pored njenih prirodnih ljepota krase je i tradicionalna jela. Izdvojili smo neke od najpoznatijih hercegovačkih jela koja su karakteristična...

Mujaga Komadina – poznati gradonačelnik i dobrotvor Mostara

Kroz historiju Mostar je imao mnogo gradonačelnika,  jedan od najistaknutijih je Mustafa ''Mujaga'' Komadina. Za vrijeme njegovog mandata, u periodu od 1909. do 1918....

Mostarske narodne pjesme

Ljepota građevina i bogata historija učinile su Mostar da bude opjevan u mnogim narodnim pjesmama. Kulturno-historijska baština Mostara nije zanemarena. Svakako da...
Brokula kuhana na pari svjetski je poznata delicija