Balić pozvao na zakonito imenovanje v.d. komesara policije HNK

-

Govoreći o razlozima zbog kojih je odgođena sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kantonalni ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić izjavio je kako sjednica nije mogla ni početi zbog neusklađenosti predloženih tačaka dnevnog reda koje se odnose na imenovanje v.d. komesara policije HNK i v. d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK sa Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH.

Po njegovim riječima, ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona na to su prethodnih dana ukazivali predsjedniku i članovima Vlade HNK.

– Naime, za vršioca dužnosti komesara mora biti predložena osoba koja ispunjava uslove propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima. Trenutno u MUP-u HNK ima više osoba koje ispunjavaju te uslove, ali ni jedna od njih nije bila predložena na poziciju vršioca dužnosti komesara MUP-a HNK. 

U slučaju drugog predloženog imenovanja na poziciju v.d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK takav prijedlog se ne može realizirati jer prema Zakonu o državnoj službi Federacije BiH v.d. rukovodećeg državnog službenika uopće i ne postoji – ocijenio je Balić.

Imajući u vidu važnost navedenih funkcija za sigurnost građana i njihove imovine, odnosno javnog reda i mira u HNK, Balić kaže kako je dužnost kantonalne Vlade da osigura legalnost i legitimnost izbora na navedene funkcije  što je, po njegovim riječima, preduslov za zakonitost budućeg rada imenovanih.

Balić navodi kako zbog iznesenih primjedbi sjednica Vlade HNK nije mogla ni početi.

– Pozivamo ministra unutrašnjih poslova HNK da predloži rješenja o imenovanjima u skladu sa navedenih zakonima i da konačno nakon sedam godina deblokira proces imenovanja – poručio je Balić.

Inače, na zahtjev ministara iz Stranke demokratske akcije, a zbog, kako su naveli, dodatnih konzultacija, odgođena je za danas zakazana sjednica Vlade HNK.

Sjednica će biti održana najkasnije do sljedećeg četvrtka, 6. maja, najavili su ranije iz Vlade HNK.

spot_img

Mostar vijesti