Arnesa Borić: Kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti

Brojni učesnici ”Marša mira” u poslijepodnevnim satima u nedjelju stigli su u Potočare, gdje su u mezarju Memorijalnog centra odali počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Među njima je i Arnesa Borić iz Konjica, koja  prvi put učestvuje u ”Maršu mira“.

“Ovo je prvi put da idem u Srebrenicu i na dženazu i odlučila sam da taj prvi put bude odlazak na “Marš mira”, i da na taj način odam počast poginulim u genocidu”.

“S obzirom da sam se rodila krajem rata i da nisam osjetila teškoće rata, ovaj put nije nikako bio težak, kako je njima bilo tokom rata. Tokom cijelog puta zaista na svako malo imate doček hrane, pića, medicinske njege i nije ni blizu onoga kako su oni preživjeli . Onaj ko zaista želi nije toliko naporno jer ipak s tim odajemo neku počast, i ako idemo s tim ciljem da odamo počast onda zaista ni put nije težak”, dodaje Arnesa.

Učesnica “Marša mira” Konjičanka Arnesa Borić, posebno opisuje dolazak u Memorijalni centar u Potočarima.

“Tad nestane riječi, tad sve zašuti, kad ugledate tolike nišane kad pređete toliki put tad zaista nema riječi kojima bi mogli opisati taj osjećaj kojeg osjetimo u tom trenutku. Ja bih iskoristila priliku, pogotovo svojoj generaciji koja nije osjetila teškoće rata, da ih pozovem, da i oni odaju počast, tako što će sljedeće godine prisustvovati “Maršu mira” i bar na trenutak osjete, ako se ikako može osjetiti ta teškoća koju su oni osjetili tokom rata”, poručila je Arnesa.

  UNDP i Odred izviđača „Neretva“ Konjic: Avanturistički kamp za djecu i mlade
Arnesa Borić: Kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti

Arnesi se jutros pridružila u Potočarima i Konjičanka Adila Jazvin koja je prvi put posjetila Srebrenicu 2005. godine ali kako kaže ma koliko teško bilo čovjek je ispunjen kada dođe u Potočare.

“Nekako je čovjek ma koliko teško bilo, nekako je ispunjen kada dođe i mislim da smo dužni svi da dođemo da doživimo. Čini mi se da je gore gledati na televiziji nego doći i prisustvovati. Mislim da svako treba da dođe, Srebrenicu ne smijemo zaboraviti”.

Posebno ju je dirnuo jedan susret pojašnjava Arnesa.

“Jutros smo sreli dječaka koji je dva puta izvođen na strijeljanje pa smo ga maloprije ponovo sreli, i bilo mu je tako drago što smo se opet vidjeli. Znači dva puta je izvođen na strijeljanje i preživio, to su one stvari koje čovjeka dirnu , svima njima je drago pogotovo što smo danas ovdje”.

arnesa borić: kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti
Arnesa Borić: Kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti

Na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci još 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice, najmlađa je žrtva koja će ove godine biti ukopana. Imao je 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine. Još dvojica maloljetnika koji su u času smrti imali po 17 godina Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978) naći će smiraj u mezarju MC Srebrenica – Potočari ove godine.

  Potpisan Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj kreativnih industrija Konjic

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi