Aluminijske felge – alu felge

  Vječito pitanje – dali su bolje čelične, ili aluminijske felge (alu felge)?

  Nema ovdje pravog odgovora, jer odabir felgi ovisi o mnogim važnim faktorima. U nastavku ćemo pisati malo opširnije na tu temu.

  Baš kao što pogon na sva 4 kotača nije uvijek najbolji izbor, tako ne možemo pojednostaviti ni odabir odgovarajućih felgi, guma i ostalih komponenti na automobilu.

  Uvod – Točak

  aluminijske felge alu felge
  Aluminijska felga

  Točak je rotirajući element između podloge i osi na automobilu (glavčine), koji na sebi trpi određena opterećenja. Sastoji se (bez ukrasnih elemenata) od gume, i felge (na kojoj je navučena guma). Točak možemo promatrati kao cjelinu, no sastoji se od više dijelova. Ovom prilikom ćemo detaljno opisati felgu, koja također može biti sačinjena od jednog komada, ili sastavljena od više njih.

  Felga može biti izrađena od čelika, što je bila i praksa do prije 20-30 godina, ili od obojenih metala (legura) najčešće aluminijska felga. Felga se izrađuje postupkom lijevanja, valjanja ili kovanja.

  Čelična felga

  Sadržaj članka (otvori)

  Čelična felga i danas je česta pojava. Današnje se čelične felge izrađuju od vruće valjanog čelika visoke zatezne čvrstoće (>600 MPa), iz više dijelova koji su na mjestima trajno zavareni. Čelične felge su iznimno trajne, otporne i jeftinije u konačnici. Povoljna cijena čelične felge proizlazi od lako dobavljive sirovine (željezo – čelik), i činjenice da su ove felge estetski slabo prihvaćene na osobnim automobilima.

  Aluminijska felga

  Aluminijske felge i danas predstavljaju statusni simbol, unatoč činjenici što su dosta zastupljene. Sve veći broj proizvođača u svojoj ponudi ima i aluminijske felge, ali uz nadoplatu, pa ne možemo kazati da su alu felge u potpunosti zavladale ovom granom automobilske industrije.

  Za izradu aluminijski felgi koriste se legure aluminija, a postupak izrade je najčešće kovanje. Kovane aluminijske felge najčešće su izrađene iz jednog dijela (jednodjelne), ali na tržištu postoje i višedjelne aluminijske felge. Ovisno o proizvođaču, i modelu felge, cijene variraju, ali su u pravilu aluminijske felge uvijek skuplje od čeličnih.

  Da bi se zaštitio aluminij, felge se lakiraju, a u nekim slučajevima se gotove felge podvrgavaju postupku galvanizacije.

  Važno je napomenuti, jer je stvar vječite rasprave: Točkovi sastavljeni od aluminijski felgi ne povećavaju sigurnost niti komfort u vožnji. Aluminijske felge prvenstveno pridonose estetskom izgledu automobila.

  Proizvodnja aluminijski felgi

  Gotovo svi današnji proizvođači automobila u svom asortimanu imaju ponudu aluminijski felgi. Aluminijske felge mogu se kupiti uz nadoplatu, dok su na luksuznim modelima takve felge standardna opcija i rade odličan posao.

  aluminijske felge - alu felge
  Alu felga BBS

  Najčešće se alu felge proizvode lijevanjem, ili kovanjem (kovane felge), radi što bolje mikrostrukture materijala i same čvrstoće felge. Obično su izrađene iz jednog dijela, ali mogu biti višedjelne felge. Danas su možda i najpoznatije dvodijelne felge proizvođača BBS. Na fotografiji vidite jednu dvodijelnu flegu BBS. Unutarnji dio “srce” felge je šrafima pričvršćen na rub “prsten”, čime se dobilo još više na estetskom dojmu.

  Felge iz više dijelova posebno su popularne jer entuziasti mogu kombinirati unutarnji dio s vanjskim, i tako dobiti određene mjere na felgi, pa tako i montirati gumu koja inače ne odgovara standardnoj dimenziji.

  Aluminijske felge se obično proizvode postupkom lijevanja pri niskom tlaku, kada se tečni metal pritišće 1/3 bar sa donje strane, sve dok ne dođe do izlijevanja nakon čega se postupak prekida. Oblikovani komad se nosi do vodene kupke da se hladi. Nakon toga se felga obrađuje postupkom žarenja, čime joj se povećava čvrstoća.

  aluminijske felge - alu felge
  Alu felge

  Nakon što je završen proces grube izrade felge, slijede kontrole proizvoda. Proizvod se kontrolira prije nego stigne na tržište, da bi se na vrijeme spriječili mogući nedostatci, ili greške u proizvodnji. Felge se također ispituju na različita fizička opterećenja, da se utvrdi otpornost proizvoda u stvarnim uvjetima u vožnji.

  Svaka se felga provjerava na rendgenu, i drugim potrebnim mjernim instrumentima, i tek kada se utvrdi da nema nedostataka – felga ide na mehaničku obradu i doradu. Po završetku proizvodnje, nakon lakiranja felge, još se jednom provjeri na nedostatke i nečistoće, te se pakira i šalje u prodaju.

  Na fotografiji možete vidjeti gotove aluminijske felge, spremne za pakiranje i slanje za prodaju. U ovom slučaju riječ je o jednodijelnim aluminijskim felgama sa 6 krakova.

  PROČITAJ:   Nuklearna energija

  Označavanje felgi

  Standardizacija i oznake na felgama koje je proizvođač dužan istaknuti. Dakle, označavanje felgi podrazumijeva jedan poseban postupak, koji je proizvođač dužan obaviti prije nego će dobiti odobrenje za puštanje proizvoda u prodaju (u ovom slučaju aluminijske felge).

  Proizvođač je dužan uz zahtjev za odobrenje proizvoda istaknuti sljedeće:

  • zatezni okretni moment za vijke i matice
  • način pritezanja tegova pri balansiranju
  • odgovarajuće vrste ventila
  • maksimano opterećenje točka
  • maksimalni pritisak točka
  • i druge vrijednosti

  Kada se ishoduje odobrenje, za proizvod će se dobiti odgovarajuća oznaka, koja pokazuje sve potrebne tehničke podatke tog proizvoda.

  aluminijske felge - alu felge
  Oznaka odobrenja

  Zahtjev sadrži potrebne podatke i popratnu dokumentaciju, nakon čega se odobrava korištenje odgovarajuće oznake koja u sebi nosi potrebne podatke.

  Kao što vidite na gornjoj fotografiji, oznaka u sebi sadrži:

  • krug u kojem je ispisano slovo E, i registracijski broj države proizvodnje (1-Njemačka, 2-Francuska, 10-Srbija, 25-Hrvatska, 26-Slovenija, 31-Bosna i Hercegovina)
  • propisani broj (oznaka R iza koje slijedi ‘-‘ i broj odobrenja)

  Pored oznake odobrenja, svaki točak (felga) mora na sebi imati jasno naznačenu i lako čitljivu oznaku registracijskog broja, koji određuje sami proizvođač. Oznaka se mora nalaziti na mjestu na kojem će biti jasno vidljiva i nakon navlačenja gume, a sastoji se od sljedećih dijelova:

  • naziv ili oznaka proizvoda
  • identifikator konture felge (identifikator prečnika, oznaka ‘x’ za jednodijelnu felgu, oznaka ‘-‘ za višedijelnu felgu, oznaku A u slučaju asimetričnog postavljanja kućišta, oznaku S u slučaju simetričnog postavljanja kućišta felge)
  • dubina utiskivanja
  • datum proizvodnje (obično mjesec + godina)
  • broj dijela točka odnosno felge

  Oznaka koja sadrži u sebi gore spomenute podatke izgleda slično ovome:

  ABCDE 5 1/2 J x 14 FH 36 0199 ab123

  aluminijske felge - alu felge
  Oznake na felgama

  Razlike između aluminijskih i čeličnih felgi

  Već se do sada moglo doći do zaključka da razlika između aluminijskih i čeličnih felgi nije samo u njihovom izgledu. Osim po izgledu, razlikuju se po cijeni, izdržljivosti, preporučenom terenu vožnje, utjecaju na potrošnju goriva i još drugim faktorima.

  Galerija aluminijski felgi nalazi se na >> ovom linku <<

  U principu su aluminijske felge estetski mnogo privlačnije i to je glavni razlog njihovog korištenja. Ipak, postoje i druge razlike, pa za aluminijske felge kažemo da su znatno lakše od čeličnih (aluminij je lakši metal od željeza), što pozitivno utiče na potrošnju goriva. Felge na automobilu su neovješena masa vozila, što znači da svojom masom ne utječu direktno na ovjes, ali svakako utječu na ukupnu masu automobila.

  Velika prednost aluminijskih naplataka (felgi) je to što možemo birati njihov izgled. Aluminijske felge se proizvode u različitim veličinama, i oblicima, sa raznim dizajnerskim rješenjima. Time je izbor felge znatno veći, nego je to slučaj kod čeličnih felgi.

  Za vožnju u zimskim uvjetima (najviše zbog izdržljivosti) izbor čeličnih felgi je mnogo logičniji. Čelične felge će bolje doći za terenska vozila, za vožnju po snijegu i po cestama po kojima se posipa sol. Manja oštećenja na čeličnim felgama gotovo su neprimijetna, a ukoliko se i oštete, lako se mogu izravnati.

  Aluminijske felge su znatno skuplje, pa će kao serijska oprema doći na premium vozilima, dok će u drugim slučajevima biti nadoplata. U pravilu se na aluminijsku felgu navlači guma nižeg profila. Takve gume su također skuplje, pa u konačnici imamo znatno veće troškove nego je to slučaj kod čelične felge.

  Aluminijske felge (zbog profila gume) otežavaju manevriranje i parkiranje. Teško je imati rezervni kotač istih dimenzija, jer ne stane na predviđeno mjesto. Zbog veće širine trošenje gume je ubrzano i povećava se opterećenje upravljačkog mehanizma. Sve su to stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o prelasku na aluminijske felge.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 1

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Mostarski
  Mostarski
  Haris je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše fudbal. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe sportske informacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?