More
  VijestiGeekPriprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima

  Važno je znati pripremiti automobil zimskim uvjetima na cesti. Prvo ćemo napisati što su to zimski uvjeti, kada Zakon stupa na snagu i kako se pripremiti na vrijeme. Vožnja po zimskim uvjetima na cesti je znatno zahtjevnija, i dobro je na vrijeme se pripremiti.

  Lako možemo zaključiti da zimski uvjeti na cestu stupaju u zimskom periodu, ALI je važno znati točan datum kojim nas Zakon obvezuje da pripremimo automobil za zimu. Zakonom su propisane mjere koje vozač mora poduzeti, da bi sigurno prometovao u određenom godišnjem periodu. Zakoni su zapravo jako slični u zemljama regije, no ipak ćemo spomenuti datumski period za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

  • BiH – U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.
  • HR – U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine.
  • SRB – U Srbiji je zimska oprema obavezna od 01.11. do 01.04 sljedeće godine.

  Pripremite automobil za vožnju po zimskim uvjetima

  U zimskim mjesecima vremenske prilike su nepredvidive, i svakako su lošije od ostatka godine. Prometnice znaju biti mokre, ili prekrivene snijegom i poledicom, što je znak za veliki oprez tijekom vožnje. Nekada nas vremenske prilike toliko iznenade, da pojedine dionice državnih ili lokalnih cesta budu u potpunosti zatvorene za javni promet. Da bi sigurno putovali i za vrijeme zimskih mjeseci, kada su uvjeti lošiji, potrebno je automobil pripremiti za vožnju po zimskim uvjetima na cesti. Obično su te pripreme i zakonom propisane, barem one kritične stavke, a mi ćemo spomenuti i detalje na koje svakako trebate pripaziti, a nisu pisani u članku nekog Zakona.

  Zimske gume su obavezne

  S obzirom na lošije vremenske prilike, mogućnost padalina i niskih temperatura, vožnja na zimskim pneumaticima je najbolje, i najsigurnije rješenje. Korištenje zimskih guma i zakonom je regulirano, s nekim iznimkama uz dodatno posjedovanje lanaca za kotače. Kako pišemo članak za zemlje u regiji, isti zakoni ne vrijede za sve. Najbolje je da se obratite odgovarajućem Auto Klubu, i raspitate se o zakonskim pravilima i propisima. Jedno je sigurno: Zimska guma je najbolji izbor za vožnju po snijegu, ali i po suhom asfaltu ako su temperature jako niske.

  U nastavku ćemo objasniti kako radi zimska guma, i kako se razlikuje od ljetne. Naučite prepoznati oznake za zimske gume, i provjeriti njihovu istrošenost.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Zimska guma

  Zimske gume zapravo je lako prepoznati po šarama koje su specifične i posebno dizajnirane za vožnju po snijegu i drugim sličnim “prljavim” podlogama. Svojim sastavom (guma) one su znatno mekanije od ljetnih ili kišnih guma, jer im je namjena da voze po niskim temperaturama (od 7°C i manjim od toga). Dakle: zimsku gumu krasi specifična šara, baš kao što možete vidjeti na fotografiji. Šare na zimskoj gumi su izvedene tako da kontaktna površina što bolje prijanja za podlogu, a sitni kanali imaju zadaću da što bolje uhvate za podlogu i maksimalno smanje mogućnost proklizavanja. Za razliku od šara na ljetnim gumama, ovakav dizajn je bučan tijekom vožnje, i gume u pravilu ne podnose velike brzine. To je kompromis koji vozači trebaju prihvatiti, jer je sigurnost ipak na prvom mjestu.

  Zimska guma je najbolji izbor za vožnju po zimskim uvjetima, kao i tijekom hladni mjeseci u godini.

  Korištenje zimskih guma zakonom je obavezno, uz neke iznimke. Ove iznimke su drugačije regulirane, pa Vas opet savjetujemo da se obratite Vašem AutoMoto klubu i raspitate se na tu temu. Nekada će ljetna guma biti dostatna (po zakonu) ukoliko ima odgovarajuću dubinu šare, i ako u automobilu imate odgovarajuće lance za snijeg. U pravilu, ako ste na automobil postavili zimske gume, lance niste dužni imati, ali dubina šare na gaznom sloju mora zadovoljiti zakonom propisane mjere.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Ljetni i zimski pneumatici

  Na ovoj fotografiji možete vidjeti razliku šare na ljetnoj i zimskoj gumi. Šare na ljetnoj gumi posebno su dizajnirane tako da rade što manji otpor kotrljanja, da su što tiše i da podnesu veće brzine. Sve to će ljetna guma zadovoljiti, naravno u takvim uvjetima. U slučaju niskih temperatura, svojstva ljetne gume slabe, i ona nije sigurna za vožnju kao što bi bila zimska guma. Na istoj fotografiji možete vidjeti šare na zimskoj gumi. One su dosta izraženije, i rade određene otiske (uzorke) na gaznoj površini. Ovakav dizajn šara ima zadaću da što bolje prijanja za podlogu po snijegu ili po mokroj ili blatnjavoj podlozi za vrijeme niskih temperatura. Šare na zimskim gumama imaju osjetno veći otpor kotrljanja, i one rade buku tijekom vožnje. To je nešto s čime se vozač mora pomiriti, jer je kod ovih guma sigurnost tijekom vožnje ipak na prvom mjestu.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Oznaka M+S – Zimska guma

  Oznaka zimskih guma mogu se neznatno razlikovati od proizvođača do proizvođača, no standard neki ipak postoji. Zimsku gumu ćete prepoznati po znaku sniježne pahulje u silueti planinskog masiva, dok će guma za sve sezone imati oznaku M+S (mud and snow).

  Prema EU regulativama (od 2012. godine), prava zimska guma mora imati znak pahulje u silueti planinskog masiva, što znači da je ta guma testirana u snježnim uvjetima. Guma sa oznakom M+S ima znatno bolje ponašanje na snijegu od ljetne gume, no takva guma u nekim državama ne prolazi kao zimska guma. Mnogi proizvođači danas stavljaju obje oznake (na zimske gume), da bi kupci lakše odabrali. Nećete pogriješiti ako kupite zimsku gumu sa obje oznake na sebi, jer je riječ o pravoj zimskoj gumi – koja je testirna i ima “snow grip index”.

  Akumulator: Provjerite stanje baterije

  Bateriju (akumulator) trebate provjeriti već i prije prvih hladnoća. Akumulatori nekada nagovijeste prestanak rada, no za vrijeme prvih značajnih oscilacija u temperaturi (naglog zahlađenja) akumulator jednostavno prestane da radi.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Kablovi za paljenje

  Akumulator je dio automobila bez kojeg ne možemo startati. Posebno je važno imati ispravan akumulator ako polazite na put, da Vas ne iznenadi ukoliko odlučite stati i odmoriti negdje tijekom vožnje. Iznenadno zatajenje akumulatora u najboljem slučaju može biti nenadani trošak, ali isto tako i veći problem ako Vas “zaskoči” na nenaseljenoj dionici puta, gdje ne možete kupiti novi, i primorani ste pozvati pomoć na cesti. Da se ne dovedete u takvu situaciju, na vrijeme reagirajte i provjerite ispravnost akumulatora već prije.

  Akumulator možete provjeriti u svakoj malo bolje opremljenoj auto-električarskoj radnji, ili brzom servisu. Auto električar će posebnim uređajima izmjeriti radni napon akumulatora, i uvjeriti se u njegovu ispravnost. Osim toga, autoelektričar lako može provjeriti i sustav punjenja akumulatora, i na vrijeme Vam ukazati na eventualne nedostatke. Ovaj postupak ne traje dugo, i već za 15 minuta možete dobiti rezultate ispitivanja.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Ispitivanje akumulatora

  Radni napon se lako može izmjeriti dok je akumulator u automobilu, baš kao i sistem punjenja, kada motor radi. Nakon što je električar izmjerio potrebne vrijednosti, savjetovat će Vas, pa postupite po njegovim uputama. Tek da spomenemo: mjerni instrument na ovoj fotografiji pokazuje radni napon od 12,47V, što bi mnogi pogrešno protumačili kao radni napon potpuno ispravnog akumulatora. Istina je drugačija. Akumulator sa 12,40V izmjerenog radnog napona radi sa svega 65% svog kapaciteta. Potpuno ispravan i do kraja napunjen akumulator u pravilu ima 12,70V ili nešto više. Akumulator sa izmjerenim radnim naponom od 12,25V radi na tek 40% svog kapaciteta.

  Uzmemo li u obzir da radni napon akumulatora znatno ovisi o radnoj temperaturi (temperaturi okoline), odnosno da on opada zajedno s temperaturom, onda lako možemo shvatiti kako nas dotrajao akumulator “iznenadi” prilikom pojave prvih zimskih hladnoća. Olovni akumulator detaljno je opisan na ovom linku.

  Antifriz: Rashladna tekućina

  Zaboravite na točenje destilirane vode u rashladni sistem Vašeg automobila. Nekada su naši stariji znali nadoliti destilirane vode, ili pomiješati antifriz sa destiliranom vodom u rashladnom sistemu. Današnji, moderni automobili nisu konstruirani za takve i slične “uradi sam” metode, pa je dobro pridržavati se uputstva koje nudi proizvođač automobila, odnosno ovlašteni servis.

  Antifriz (eng; Antifreeze) je naziv za aditiv koji se pomiješa sa tekućinom da bi dobili odgovarajuća, odnosno potrebna, svojstva (u prvom planu protiv smrzavanja). Osim u sistemu hlađenja/grijanja motora u osobnim automobilima, antifriz se često koristi u sistemima centralnog grijanja. Ovo spominjemo tek tako da imamo jednu poveznicu, i da lakše shvatite važnost korištenja odgovarajućeg antifriza. Ako ste pratili predavanja iz fizike u osnovnoj školi, onda se sjećate da voda ledi na 0°C. To je naravno točka ledišta vode u odgovarajućim uvjetima, no nismo daleko od toga ni u svakodnevnom promatranju, bez obzira na tlak zraka i druge okolne faktore koji mogu utjecati na pojavu leda.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Antifriz u automobilu

  Antifriz ima znatno nižu točku smrzavanja, pa korištenjem odgovarajućeg antifriza u automobilu, stupanj smrzavanja možemo spustiti na -20°C i niže. To nam je važno zbog metalnih komponenti u motoru, koje lako mogu popucati uslijed pojave leda (širenja leda). Baš kako popucaju vodene instalacije izložene niskim temperaturama, tako i dijelovi motora stradaju ukoliko dođe do pojave leda u sistemu hlađenja.

  Antifriz dakle ima nižu temperaturu ledišta. Namjenski je napravljen za korištenje u takvim sistemima (grijanje/hlađenje), a osim što odolijeva niskim temperaturama, u različitim sistemima je zadužen za neke druge stvari. Ako ste ikada sami točili antifriz onda ste uočili da se oni razlikuju po bojama. Antifriz je obično spoj nekog alkohola i vode, koji je pažljivo pripremljen za korištenje. Ovisno o alkoholima koji se koriste, antifriz će dobiti odrđenu boju. Kada kupujete antifriz, da bi nadopunili sistem, važno je odabrati pravu boju. Isto tako, ako antifriz točite u prazan sistem, važno je odabrati boju po preporuci proizvođača automobila, odnosno ovlaštenog servisa.

  Antifriz će zaštititi rashladni sistem od smrzavanja, i spriječiti moguću havariju na motoru.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Provjera rashladne tekućine

  Prije nego nastupe prve jake hladnoće, posjetite servis ili benzinsku crpku u blizini i provjerite stanje rashladne tekućine. Postoje mjerni uređaji koji će očitati do kojeg minusa rashladna tekućina odolijeva pojavi leda. Mjerenje stanja rashladne tekućine ne traje dugo (tek par minuta), a serviser na vizuelni pregled može uočiti opće stanje ispravnosti rashladne tekućine i savjetovati Vas o terminu zamjene.

  Osim što spriječava da rashladna tekućina zamrzne na 0°C, antifriz čuva motor i rashladni sistem na druge načine. Spomenut ćemo zbog čega je dobro koristiti odgovarajući antifriz, i zašto ga je dobro redovno zamijeniti.

  Antifriz se proizvodi u različitim bojama, i važno je koristiti antifriz iste boje (koji je već bio u automobilu). Najčešće boje su: crvena, zelena, i plava.

  Antifriz pomaže bržem zagrijavanju motora na radnu temperaturu. Korištenjem preporučenog antifriza u automobilu štitimo pokretne dijelove (vodenu pumpu), kao i gumene dijelove i produljujemo njihov radni vijek. Antifriz sprječava pojavu korozije na metalnim dijelovima kroz koje struji rashladna tekućina.

  Metlice brisča i tekućina za vjetrobransko staklo

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Led na vjetrobranskom staklu

  Zimska jutra često nam zadaju malo više posla oko pripreme automobila za polazak. Napadao snijeg, mraz i led po vjetrobranskom staklu ili brave koje zalede, zadaju nam manje ili veće probleme. Sve ovisi o tome koliko ste vješti i kako se nosite s tim. Kroz par savjeta ćemo pokušati objasniti kako da lakše pripremite automobil za izlazak na cestu. Saznajte kako da pravilno očistite automobil od snijega, odledite vjetrobransko staklo, i kako spriječiti zamrzavanje brava na automobilu.

  Svake godine, na jesen bi trebali zamijeniti metlice na brisačima. Tijekom ljetnih vrućina gumice stradaju i brzo se troše. Prašina i prljavština dodatno će ubrzati trošenje gumica, pa je jesen prvo vrijeme za zamjenu. To je period kada nam dolaze kiše, i magla, zbog čega je važno imati brisače koji dobro čiste vjetrobransko staklo. Ako ste brisače zamijenili na jesen, oni bi trebali poslužiti i tijekom zimskih hladnoća, protiv snijega koji pada.

  Priprema automobila za vožnju u zimskim uvjetima
  Tekućina za pranje vjetrobranskog stakla

  Za prskanje po vjetrobranskom staklu odaberite sredstvo koje podnosi niske temperature. Na svakoj benzinskoj crpki možete odabrati tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla, sa jasno označenim temperaturama koje tekućina podnosi. Prije nego krenete na put, provjerite da u posudi imate dovoljno tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Ako idete na dulji put, kupite još jednu bocu tekućine, da možete nadosuti kada potrošite.

  Nemojte koristiti običnu vodu jer će zalediti, i tako ćete imati dodatne troškove u slučaju da posuda pukne uslijed ekspanzije leda.

  Prije nego krenete s automobilom na cestu, uklonite snijeg sa njega, i pravilno odmrznite staklene površine. Najbolje je automobil upaliti na mjestu, da radi, dok vi uklanjate snijeg sa krova. Puhanje u kabini okrenite na stakla, i sačekajte da se motor malo zagrije. Kada se led sa stakla počeo otapati, lagano ga sastružite strugalicom za led. Nemojte paliti brisače dok ne provjerite dali su zaledili za staklo, ili dok na staklu još uvijek ima leda.

  NIKADA nemojte polijevati vrućom ili toplom vodom po hladnim staklenim površinama. Staklo će puknuti, i tako ste si napravili dodatni problem i trošak.

  Stakla možete odmrznuti posebnim sredstvima s tom namjenom. Možete kupiti sprej za odmrzavanje u trgovinama ili na benzinskoj crpki.

  Par savjeta za kraj

  Za kraj ćemo spomenuti još par savjeta koji Vam mogu dobro doći.

  Prije nego se pojave prave hladnoće kedere (gumene obloge) oko vrata i prtljažnika tretirajte glicerinom. Glicerin možete kupiti u spreju, u svakoj malo bolje opremljenoj trgovini auto-kozmetikom. Glicerin će spriječiti zadržavanje vlage na gumenim spojevima, pa tako i smrzavanje.

  Snijeg s krova automobila očistite metlicom bez jakih dlaka. Tako nećete oštetiti lak.

  Potrudite se imati dovoljno goriva u rezervoaru. Bez obzira da vozite automobil sa dizelskim ili benzinskim motorom, za vrijeme zimskih hladnoća je važno imati barem 1/3 goriva u rezervoaru. U pravilu, dizelski motori su više osjetljivi na niske temperature (pojavu vode u gorivu), od benzinskih motora. Kondenz se lako pojavi u slučaju da je rezervoar gotovo prazan, i zbog malene količine goriva u njemu, voda može uraditi zamjetnu štetu. Da bi izbjegli takve probleme, čuvajte razinu goriva na minimalno 1/3. Da bi se dodatno zaštitili, na benzinskoj crpki možete kupiti aditive koji se stavljaju u rezervoar i čuvaju čitav sistem za opskrbu gorivom.

  Dobro bi bilo da provjerite filtar zraka u kabini (mikrofiltar klime), i rad sistema za odmagljivanje. Provjerite ispravnost sustava za odleđivanje zadnjeg stakla, i sustav za odleđivanje vanjskih retrovizora.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU