VijestiAktivisti odbranili Bunske kanale od izgradnje MHE, ali ne...

  Aktivisti odbranili Bunske kanale od izgradnje MHE, ali ne mogu od građana koji bacaju smeće

  Bunski kanali, petnaestak kilometara južno od Mostara, su neotkriveni turistički biser koji su ekolozi odbranili od teških građevinskih mašina i izgradnje minihidroelekrana. Međutim sada su na udaru nesavjesnih građana koji ga zatrpavaju smećem i dovode u katastrofalno stanje.

  Predsjednik Ekološkog udruženja “Majski cvijet” Oliver Arapović, koji se kroz pravne institucije godinama bori da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana na Bunskim kanalima i treži od gradski institucija da ovaj prirodni fenomen koji je još 1970. godine proglašen zaštićenim područjem prirode tretiraju kako treba, je ogorčen odnosom prema ovom prirodnom fenomenu.

  “Stanje je očajno i zagađenost je na kritičnom nivou. Kada dođu strani turisti ne mogu da vjeruju da je ovdje tako nerazvijena svijest ljudi, da se prema prirodi odnose maćehinski. Bacaju smeće gdje god stignu bez razmišljanja o posljedicama”, kazao je Arapović.

  On godinama samoinicijativno čisti Bunske kanale od smeća, ali je svjestan da to nije rješenje te apeluje na građane da smeće ne odlažu na mjesta koja nisu za to predviđena i upozorava kako bi posljedice njihovog nemara mogle biti katastrofalne za sve i njih same.

  Prizorima smeća koje je zatekao na Bunskim kanalima je ogorčen i predsjednik Udruženja Novi val iz Blagaja Adnan Đuliman.

  “Izgleda da su nam rijeke postale komunalna preduzeća, jer je lakše stati ovdje na most i baciti koju vreću u Bunske kanale onima koji razmišljaju da to ide ‘dole negdje nekom’ i nisu svjesni da će se to nama vratiti kao bumerang”, kazao je Đuliman.

  On sa saradnicima provodi broje akcije čišćenja prirode u Hercegovini, a jučer su okupili brojne građane koji su Bunske kanale očistili od smeća. S tog mjesta su poslali jasnu poruku kako je vrijeme da se probudi svijest o zaštiti prirode dok ne bude kasno.

  Klix

  mostarski.ba
  #Aktivisti #odbranili #Bunske #kanale #izgradnje #MHE #ali #mogu #građana #koji #bacaju #smeće

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img