Akcija darivanja krvi u četvrtak, 19.oktobra u Općoj bolnici Konjic

Najpotrebnije doze krvi sa negativnim Rh faktorom

Crveni križ Konjic u saradnji sa transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ organizuje 6.akciju darivanja krvi u Općoj bolnici Konjic, u četvrtak, 19.oktobra od 15 do 18 sati.

Potražnja za dozama krvi je izuzetno velika, a samo prošle godine je za potrebe Opće bolnice Konjic utrošeno više od  hiljadu doza poručila je sekretarka Crvenog križa Konjic Šaha Kurtović, koja pojašnjava i da su najtraženije doze krvnih grupa sa negativnim rezus ili Rh faktorom.

Šaha Kurtović, sekretarka Crvenog križa Konjic

                „Najveći je problem sa nedostatkom doza sa negativnim Rh faktorom, a na spisku Crvenog križa registrovana su samo dva davaoca sa AB negativnom krvnom grupom. Kako me je obavijestila doktorica, za prošlu godinu je u Općoj bolnici Konjic utrošeno više od hiljadu doza krvi. Mi skoro svaki dan imamo pozive da je za nekoga potrebna krv. Akcija koja se sutra organizuje je za potrebe naših pacijenata koji su smješteni u bolnicu, Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić, bolnicu na Bijelom Brijegu, Opštu bolnicu Konjic. Pozivam sve koji mogu darovati krv da se odazovu akciji darivanja  jer je velika potražnja za dozama krvi. “ – izjavila je sekretarka Crvenog križa Konjic.

Osobe koje imaju tzv. nultu  krvnu grupu – krv mogu davati svim ostalim grupama. Te osobe su univerzalni davatelji krvi, ali mogu primiti krv samo od svoje krvne grupe. Suprotno njima, u eritrocitima krvne grupe AB postoje faktori i A i B koje razara krv drugih grupa. Takve osobe mogu dobiti krv od svakog, a mogu dati krv samo osobi iste krvne grupe tj. krvne grupe AB i oni su univerzalni primatelji.

akcija darivanja krvi u četvrtak, 19.oktobra u općoj bolnici konjic
Akcija darivanja krvi u četvrtak, 19.oktobra u Općoj bolnici Konjic

S druge strane, rezus faktor (Rh faktor) drugi je sistem krvnih grupa. To je također nasljedno obilježje krvi koje potječe od posebne bjelančevine, nazvane rezus faktorom. Osoba koja ima tu bjelančevinu je Rh pozitivna (+), a za onu koja nema kažemo da je Rh  negativna (-).

radiokonjic.ba

18.10.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

Popularno danas