More
  VijestiZZO HNŽ i uprave Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic o poteškoćama...

  ZZO HNŽ i uprave Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic o poteškoćama u radu

  Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) Rade Bošnjak u petak se sastao s upravom Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic, a s kojima je razgovarao o aktualnoj situaciji, odnosno poteškoćama vezanim za rad navedenih zdravstvenih ustanova nastalih uslijed blokade računa od strane Porezne uprave Federacije BiH.

  Na sastanku su osim Bošnjaka bili i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Ismet Hajdar, pomoćnik direktora Zoran Kazazić, savjetnica za zdravstveno osiguranje Ana Vidačak, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo Marija Buhač, rukovoditelj Ureda direktora Goran Bevanda, rukovoditelj Sektora za potporu poslovanju Andrej Čović, samostalni stručni suradnik za analizu i obračun u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Helena Ćorić, te direktor Opće bolnice Konjic Dženan Lepara, direktorica Doma zdravlja Konjic Jasminka Brkan-Hrvačić i njihovi suradnici.

  Bošnjak je kazao kako se razgovaralo o ključnim pitanjima za dvije navedene ustanove, te o ulozi ZZO HNŽ-a u zdravstvenom sustavu ove županije, kao i ovlastima i odgovornostima koje Zavod ima prema osiguranicima za koje ugovara zdravstvenu zaštitu u ugovornim zdravstvenim ustanovama, priopćeno je iz županijskog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

  “Svjestan sam teške situacije u kojoj se nalaze zdravstvene ustanove i zdravstveni djelatnici Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic. Žao mi je što se ovo događa zbog osiguranika i zbog vas, zdravstvenih djelatnika koji nisu dobili zarađene plaće. Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, veoma je bitno naše međusobno razumijevanje vezano za položaj, ovlasti i odgovornosti ovoga Zavoda u zdravstvenom sustavu ove županije. Naime, Zavod skrbi o skoro 180.000 osiguranika kojima je dužan osigurati zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama, ali i druga prava kao što su lijekovi s Liste lijekova, ortopedska pomagala i liječenje izvan županije sukladno propisima koje Zavod ne donosi već primjenjuje u okviru proračuna kojim raspolaže. Takav propis koji izravno utječe na izračun sredstava u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji Zavod ne donosi već primjenjuje, je Naredba o standardima i normativima zdravstvene zaštite FBiH”, kazao je Bošnjak.

  Kada je riječ o financiranju zdravstvenih ustanova, ustvrdio je, kako im Zavod svakog prvog radnog dana u mjesecu transferira ugovorena sredstva.

  “Ove godine, pored ugovornih sredstava domovima zdravlja, Zavod je transferirao dodatnih 3.000.000 maraka, od čega 296.000 maraka Domu zdravlja Konjic za liječenje covid oboljelih pacijenata”, naveo je Bošnjak.

  Predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Ismet Hajdar zamolio je direktore zdravstvenih ustanova iz Konjica da otvore sva pitanja koja im nisu dovoljno jasna kako bi bila razjašnjena u kontekstu izračuna sredstava koja im pripadaju sukladno važećoj Naredbi o standardima i normativima zdravstvene zaštite FBiH.

  Direktor Opće bolnice Dženan Lepara i direktorica Doma zdravlja Konjic Jasminka Brkan-Hrvačić istaknuli su specifičnost i veličinu općine u kojoj pružaju usluge zdravstvene zaštite kao i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

  Kako bi razumjeli mogućnosti Zavoda, Bošnjak je nazočnima prezentirao Financijski plan Zavoda, odnosno strukturu prihoda i rashoda istaknuvši kako 74,44 posto ukupnih sredstava Zavod transferira zdravstvenim ustanovama za usluge zdravstvene zaštite po čemu je ZZO HNŽ-a jedan od vodećih Zavoda u Federaciji, dok je isti ovaj Zavod na začelju po pitanju izdvajanja za druga prava osiguranika gdje za lijekove, ortopedska pomagala, refundiranje bolovanja, liječenje izvan županije, putni troškovi i sufinanciranje lijekova Zavod ukupno izdvaja 15,95 posto ukupnih sredstava.

  Prezentirajući Financijski plan Zavoda, Bošnjak je napravio usporedbu financiranja zdravstvene zaštite ZZO HNŽ-a po osiguraniku u odnosu na Tuzlansku županiju.

  “Naš Zavod izdvaja 616,07 maraka po osiguraniku za zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama dok, primjera radi, u Tuzlanskoj županiji iznos koji Zavod izdvaja za financiranje zdravstvenih ustanova iznosi 418,14 maraka po osiguraniku. Ako se fokusiramo na primarnu zdravstvenu zaštitu, izdvajanja našeg Zavoda iznose 217,61 marku po osiguraniku dok u Tuzlanskom kantonu je to iznos od 188,84 marke”, navodi Bošnjak.

  Dodatna pojašnjenja vezana za način ugovaranja zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama dala je rukovoditeljica Sektora za zdravstvo Marija Buhač.

  “Ugovore o pružanju usluga primarne zdravstvene zaštite sklapamo temeljem Naredbe o standardima i normativima zdravstvene zaštite FBiH koji se temelje na broju osiguranika koji pripadaju određenoj zdravstvenoj ustanovi i utvrđenom broju bodova za svaku djelatnost, a nomenklaturom usluga su propisane usluge koje se obavljaju u okviru djelatnosti. Vrijednost boda u tekućoj godini bila je 1,27 što je najveća vrijednost boda koja se primjenjuje u FBiH”, kazala je Buhač.

  Temeljem navedenog, u 2021. godini Zavod financira Dom zdravlja Konjic s 3.145.900 maraka na godišnjoj razini.

  “Promatrano kroz razdoblje od 2017. do 2021. godine, ugovorna sredstva za Dom zdravlja Konjic uvećana su u ukupnom iznosu za 9,23 posto ili 265.912 maraka. Sukladno novim Standardima i normativima vrijednost boda u 2022. godini bit će uvećana i iznositi će 1,32. Vodeći računa o veličini pojedinih općina u koje spada i općina Konjic, prilikom izračuna, jedini smo Zavod koji je iskoristio mogućnost koju nudi Naredba o standardima i normativima i primijenili kriterij udaljenosti ambulanti od doma zdravlja za dodjelu dodatnih sredstava. Od ukupno raspoloživih 500.000 maraka za ovaj kriterij Domu zdravlja Konjic osigurano je 90.000 maraka”, kazala je Buhač.

  Ističe kako je strateški cilj Zavoda razvoj primarne zdravstvene zaštite s naglaskom na obiteljsku medicinu.

  “Takav pravac je prepoznat kroz Standarde i normative, te znatno viši iznos kapitacije ide za domove zdravlja koji imaju timove obiteljske medicine u odnosu na opće. S druge strane u općini Konjic imamo kontinuirani pad broja liječnika obiteljske medicine ili onih sa završenim PAT programom što utječe na financiranje programa zdravstvene zaštite u iznosu od otprilike 400.000 maraka manje. Naime, u 2019. godini Dom zdravlja Konjic imao je 11 timova obiteljske medicine, a za 2022. godinu prijavljena su samo tri tima obiteljske medicine” kazala je Buhač.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img