back to top

Županija ŽZH jedina s više novorođenih nego umrlih

Samo jedna od deset županija u Federaciji BiH je u travnju zabilježila pozitivan prirodni priraštaj. Ta županija je Zapadnohercegovačka županija. U svim ostalim županijama broj umrlih osoba je bio veći od broja novorođenih.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u travnju ove godine u Federaciji BiH rođeno je 1.190 beba, dok je u istom razdoblju umrlo 1.669 osoba.

Dakle, zabilježen je negativni prirodni priraštaj od -479. Ovo je vrlo zabrinjavajuće, posebno kada znamo da se broj stanovnika drastično smanjuje zbog svakodnevnog odlaska iz zemlje, ne samo mladih, već cijelih obitelji, piše Fokus.

Vitalni indeks, koji predstavlja odnos broja živorođenih i umrlih osoba, najniži je u Posavskoj županiji. U tom dijelu Federacije u travnju je rođeno samo četvoro djece, dok je 31 osoba umrla. U HBŽ broj umrlih je više od dvostruko veći od broja novorođenih, a slična situacija je i u Srednjobosanskoj županiji.

Jedina “svijetla točka” je Zapadnohercegovačka županija, gdje je zabilježen pozitivan prirodni priraštaj. Rodjene su 73 bebe, a umrle 53 osobe.

Inicijative Udruga daju rezultate

Predsjednik Udruge “Porodice 3 plus” Mustafa Vlahovljak kaže da se u ovoj županiji, prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, bilježi porast broja obitelji s troje ili više djece. Vjeruje da je to rezultat inicijativa ovog udruženja za poboljšanje natalitetne podrške i populacijske politike.

“Sve obitelji s troje ili više djece u ŽZH ostvaruju pravo na bezuvjetnu novčanu naknadu od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete do sedme godine života. Ova pronatalitetna mjera se počela primjenjivati prije dvije godine nakon prihvaćanja inicijative naše udruge. Zapadnohercegovačka županija je među prvima počela sustavno podržavati višelane obitelji – kaže Vlahovljak za Fokus.

županija žzh jedina s više novorođenih nego umrlih

Naglašava da će u budućem razdoblju od nadležnih tražiti da osiguraju podršku djeci i nakon što navrše sedam godina, odnosno do punoljetnosti, kao što je slučaj u županiji Sarajevo i Bosansko-podrinjskoj županiji. U ovim dvijema županijama, prema podacima Zavoda za statistiku, prisutan je pad nataliteta, ali je situacija, posebno u ŽS, bolja u odnosu na druge dijelove FBiH. Govoreno u brojkama, u županiji Sarajevo u travnju ove godine rođeno je 297 beba, a umrlo je 359 osoba.

“Ulaganje u višelane obitelji daje rezultate. Nadamo se da će sve županije krenuti ovim putem i ulagati u pronatalitetne mjere”, zaključuje Vlahovljak.

Post ŽZH jedina županija sa više rođenih nego umrlih je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Mostarski.info )

Popularno danas