Zukanović: Petev kaže da Pjanić nije spreman, a zašto je onda igrao? Ne vidim žar kod igrača

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu je opet razočarala navijače, pošto je u jako blijedoj partiji remizirala s Finskom u Helsinkiju 1:1.

Zmajevi su za 90 minuta igre praktično stvorili samo jednu pravu šansu, a poraza su se spasili u posljednjim sekundama.

Utakmicu je za N1 komentarisao bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Ervin Zukanović, koji zamjera Zmajevima što ne vidi žar dok nose državni dres i brane boje domovine.

“Znamo svi kada ekipa u 91. minuti da gol, to olakša situaciju i svi izađu sretni sa terena. Ipak, kada sagledamo sve, prvih deset minuta bila je dominacija koje se očekivala od nas i to smo dobro odradili. Nakon toga nagli pad kroz 70 minuta i nakon promjena opet smo se osvježili i izgledalo je bolje. Ipak, generalno mnogo loša igra”, rekao je Zukanović za N1, a potom se osvrnuo na najave boljih igara, ali od kada je Ivaylo Petev tu naša selekcija je upisala svega tri pobjede:

“Malo je začuđujuće kako je selektor na mandatu – mi navijači nismo prepoznali šta on želi od tima. Ne vidimo rukopis trenera. Ono što sam ja mogao vidjeti kroz mečeve jeste da kada igramo posjed, hoćemo da igramo od golmana i to jedino što želimo da radimo. Druge taktičke zamisli ne vidim i mislim da situacija nije idealna.”

Da li je Petev zaslužio još vremena?

“Prirodna je pojava smjena generacija – novi igrači dolaze. odlaze, ali to nije opravdanje da se u ovolikom periodu stvaraju loši rezultati. Prije svega, znamo u drugim reprezentacijama i klubovima dosta mladih igrača i reprezentativaca napravili su sjajne rezultate. Napravljeni su veliki pomaci. Kada pogledamo manje reprezentacije, konkretno Luksemburg vidjeli smo koliko su se promijenili u odnosu na nas i koliko su napredovali“, rekao je Zukanović, a potom dodao:

“Ja ne vidim žar za državnim dresom i to im najviše zamjeram. Nedostaje nam patriotizam, njihov govor tijela govori da djeluju nezaiteresovano. Po tome trebamo raditi da se vidi žar na terenu i to je temelj da bi se mogle nadograditi ostale taktičke zamisli trenera.”

Da li nas može brinuti golgeterski post Edina Džeke?

“Nije to jednostavno kako mi očekujemo. Danas, nema više u fudbalu individualnih igrača koji će riješiti. Danas je sve na timskoj igri. Uvijek kažem da ekipa treba spremiti, ekipa treba spremiti da dođemo u šanse. Mi nemamo za sada igru u kojoj možemo očekivati da Džeko riješi utakmicu. On nije tip igrača koji će uzeti loptu i predriblati sve i dati gol. Ovisimo o timskoj igri i apelujem na navijače da dođu. Nije lijepo vidjeti da nema nikoga na stadionima. To je loš pokazatelj. Moramo da volimo državu, iako znamo da nije bajno i idealno. Ipak, treba pokazati baš kada je najbolje, da ispunimo stadion, damo maksimum. Isto tako kada se igra loše da se napravi pozitivna kritika i pritisak na odgovorne ljude koji rade sve to”, rekao je Zukanović.

Odmah nakon Rumunije, naš tim očekuje meč sa Rumunijom, da li je to prenaporno za fudbalere?

Kada dođete u fazu, nakon 30-40 mečeva i u junu imate 4 utakmice igračima nije lako. Zato se poziva veći broj igrača, ali to je čar trenera. Trener treba prepoznati ko je najsvježiji i ko može dati maksimum. Malo me brine i čudi me nakon izjave selektora koji je rekao u vezi Pjanića da nije u formi, nije spreman – zašto je igrao? Zašto je na terenu? Igrači moraju biti spremni, odgovorni i da su svježi”, rekao je Zukanović, a potpom se osvrnuo da li bi selektor dobio kritke da Pjanić nije igrao:

“On je selektor, ne treba da gleda na to. Treba da gleda svoj interes, da pobijedi i to ga samo spašava. Ovako ako stavljaš igrače za koje kaže sam da nisu spremni malo to meni nije normalno”.

Zukanović se također dotakao taktike i formacije u kojoj igra naš nacionalni tim.

“Selektor je taj koji treba da uigra i da se zna od početka do kraja šta je faza napada i odbrane. Trener je taj koji u svim datim momentima i periodima terena zna ko šta radi i može se sve nadomjestiti. Da li neko voli trčati ili ne, može se sve ukombinovati. Sve je stvar struke i sve se treba izanalizirati. Ova reprezentacija ima potencijala, ovi mladi momci mi se sviđaju, ne bih tražio mnogo razloga zašto se promijenila generacija, bitan je samo rad i postaviti šta se želi uraditi od ove reprezentacije”, zaključio je Zukanović.

Objava Zukanović: Petev kaže da Pjanić nije spreman, a zašto je onda igrao? Ne vidim žar kod igrača pojavila se prvi puta na Gol.ba.

gol.ba

javno.ba

Popularno danas