Zeleni mineral malahit

-

Zeleni mineral malahit poznajemo i kao zelenu patinu, koja se pojavi na bakrenim površinama uslijed utjecaja vlage i drugih medija iz atmosfere.

Bakar na površini reagira, čime se pojavi površinski sloj od malahita, koji ga dalje čuva (konzervira) od propadanja.

Zelena patina nastaje karbonizacijom bakra. Osim što služi kao prirodna zaštita na bakrenim površinama, malahit se može u prirodni pronaći u obliku kristalnih struktura (rjeđe), kao kamen, ili kao bubrežaste ili grozdaste mase (najčešće).

Zeleni mineral malahit
Zeleni mineral malahit

Vremenom je malahit imao različite primjene kod čovjeka. Nekada smo malahit koristili za proizvodnju zelene boje za slikanje, a danas se najviše koristi za izradu različitih ukrasa i nakita.

Kada se rade umjetnine od bakra, želimo da se na površini pojavi malahit (patina), koji će sačuvati umjetninu od propadanja.

Vrlo je lijep, ali mekan i osjetljiv mineral. Kada se čisti, možemo koristiti samo destiliranu vodu – jer bi pitka voda izazvala oštećenja.

Kemijski opisani mineral – Malahit

Važno je spomenuti da malahit pripada karbonatnim mineralima. To znači da je malahit sačinjen (pored ostalih elemenata) od 2 atoma kisika i 2 atoma vodika. Malahit je karbonat bakra.

Zeleni mineral malahit
Zeleni mineral malahit

Rijetko se pronalazi u kristalnom obliku (što je slučaj kod drugog dragog kamenja), pa ćemo malahit najčešće pronaći u obliku bubrežatstih, zrakastih ili grozdastih prirodnih tvorevina. Malahit je poznat i poseban po tome što uvijek zadržava istu sjajnost.

Kristali malahita svjetlucaju poput dijamanta, dok njegovi vlaknasti oblici često imaju svilenkastu sjajnost.

Malahit je lako distupan mineral, a danas ga se proizvodi u Zambiji, NR Kongo, Rusiji i zemljama Srednjeg Istoka.

Toksičan je, pa se može koristiti samo kao obrađen (u poliranom obliku), dok je udisanje prašine štetno za ljudsko zdravlje.

Malahit je karbonat bakra – karbonatni mineral.

Njegov kemijski sastav je: Cu2CO3(OH)2. Izrazito je zelene boje, a u prirodi kristalizira u monoklinskom kristalnom sustavu.

Pojedinačni kristali malahita su rijetkost, pa ga klasificiramo kao poludragi kamen, koji se koristi za izradu nakita i ukrasa. Malahit nastaje iz bakarnih ruda i često se nalazi zajedno s azuritom (Cu3(CO3)2(OH)2).

Podijeli članak

Recent posts

Sahat kula neiskorišteno blago Mostara

U mahali Brankovac nalazi se stara Sahat kula koja je jedna u nizu nacionalnih spomenika u Mostaru. Visoka je 16 metara i sastoji se...

Najpoznatije austrougarske građevine u Mostaru

Najpoznatije austrougarske građevine u Mostaru su svakako Gimnazija Mostar, Gradska banja, Carinski most Jedna od naljepših građevina austrougarskog perioda u Mostaru je Gimnazija Mostar. S...

Partizansko groblje – Zaboravljeni spomenik slavne prošlosti

Partizansko groblje je spomenik koji se u Mostaru mora posjetiti. Nalazi se  na putu prema gradskoj bolnici ''Bijeli brijeg'' u naselju Strijelčevina. Svečanom otvorenju 25.septembra...

Historijska baština Mostara – Stari most

Stari most je izgrađen 1567. godine po naredbi Sulejmana Veličanstvenog a konstruisao ga je Mimar Hajrudin. Prvobitni Stari most je stajao gotovo 426 godine...

Historija Mostara

Historija Mostara - Privlačnost Mostara, središta Hercegovine i historijskog raskršća naroda i civilizacija, danas se ističe obnovljenom snagom. Zahvaljujući konstantnom radu na rekonstrukciji koja je,...