back to top

Zbogom veliki Marijane! Sina Marka je pokopao u Vukovaru, a tijelo sina Nikole nikad nije našao

Vukovarce, ali i branitelje i stradalnike širom Domovine, potresla je vijest da je u petak, u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana, preminuo hrvatski branitelj Marijan Živković. Imao je 85 godina.

Bio je ponosni otac dva poginula hrvatska branitelja Marka i Nikole. Marijan Živković široj je javnosti postao poznat nakon razbijanja ćirilične ploče u Vukovaru, zbog čega mu se sudilo, a taj je postupak 2019. godine obustavljen.

“Sada od mene traže da se na sudu izjasnim jesam li lud ili pametan. Ako sam lud žele me strpati u ludnicu, ako sam pametan poslat će me u zatvor. Neka me zatvore, bit ću bliži svojim sinovima. Ćirilica je ubila moje sinove. Na granatama su bila ćirilična slova. Ploče su možda i bile zakonite, no ono postavljanje preko noći – nije! To je istina koju ću braniti i sigurno neću popustiti. Sud sada opet traži psihijatrijsko vještačenje, a ja sam normalan čovjek, iako je teško ostati normalan u ovim okolnostima. Znate, moju suprugu i mene život nikada nije mazio”, svojevremeno je izjavio Živković.

Među Srbima je, unatoč svemu, imao brojne prijatelje, što ga još jednom pokazuje kao velikog čovjeka. “Unatoč svemu, ma kako to vama izgledalo, ja sam ostao normalan čovjek. O meni se sada stvorila slika kao o mrzitelju Srba, no to nije istina. Imam Srbe prijatelje, s njima se družim, a ne zaboravljam ni 10 tisuća pravoslavnih branitelja.

Prema njemu se, iako u poznim godinama, i sutkinja odnosila grubo. “Pa meni je sutkinja pred svima rekla da svoju tugu nosim u sebi i da se s mrtvim sinovima ne razmahujem na sudu! Postoje neke stvari koje naše institucije i čelni ljudi jednostavno ne žele čuti. Jer svaki naš jecaj i svaka naša suza podsjetnik su na ono što su Srbi učinili u ratu. Zato se od nas očekuje da gutamo te suze.”

Nažalost, tijelo njegovog mlađeg sina Nikole do danas nije pronađeno kako bi bilo dostojno pokopano, a čika Marijan, kako su ga mnogi s ljubavlju i poštovanjem, nazivali, nije doživio da, prije vlastite smrti, zapali svijeću na sinovom grobu.

Objava Zbogom veliki Marijane! Sina Marka je pokopao u Vukovaru, a tijelo sina Nikole nikad nije našao pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Popularno danas