More
  VijestiZbog pandemije povećan broj onkoloških pacijenata s težom kliničkom slikom

  Zbog pandemije povećan broj onkoloških pacijenata s težom kliničkom slikom

  Pandemija covida-19 uzrokovala je smanjenje redovitih pregleda zbog čega sve veći broj pacijenata s karcinomom dolazi na liječenje u kasnijem stadiju bolesti što bitno utječe na ishod liječenja.

  – Iako Klinika za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar radi u punom kapacitetu cijelo vrijeme od početka pandemije, onkolozi su već primijetili kako pacijenti kojima je novootkriven karcinom dolaze na liječenje u kasnijem stadiju bolesti što će bitno utjecati na sam ishod liječenja – kazala je Feni glasnogovornica te bolnice Andrijana Pandža.

  Na to je svakako utjecalo, dodala je, odgađanje prvih pregleda kako zbog općenito situacije izazvane koronavirusom, tako, u posljednje vrijeme, zbog otežanih okolnosti za preglede zbog štrajka zdravstvenih djelatnika.

  Pandemija je također uzrokovala smanjenje broja svih redovitih pregleda i operativnih zahtjeva pa je tako tijekom 2020. godine urađeno oko 30 posto manje operativnih zahvata nego u godini ranije, istaknula je Pandža.

  Navela je i kako je zabilježen i manji broj ambulantnih pregleda.

  Upitana bilježi li Hercegovačko-neretvanska županija u posljednje vrijeme porast oboljelih od covida-19, glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kazala je kako je zadnjih dana primjetan blaži porast broja pozitivnih testova na koronavirus.

  Inače, prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ovoj godini zabilježen je pad novooboljelih u šest uzastopnih tjedana zaključno s 21. veljače 2021. godine. Međutim, u razdoblju od 22. do 28. veljače ponovno dolazi do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovom tjednu.

  S obzirom na to da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, održat će se radni sastanak s nadležnim inspekcijama na kojem će se prezentirati trenutna epidemiološka situacija, sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u svrhu učinkovitijeg inspekcijskog nadzora.

  Fena

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img