Zbog nezadovoljstva zdravstveni radnici ispred vlade tražili ostvaku nadležnih

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon 38 dana boravka u šatoru kod Vlade HNK i 84 dana generalnog štajka su danas ponovni izašli na ulice Mostara i protestnom šetnjom zatražili ostavke nadležnih.

Uz transparente i zviždaljke nezadovoljni radnici okupljeni oko Reprezentativnog sindikata zdravstvenih radnika SKB-a Mostar šetnjom od Španskog trga do zgrade Vlade HNK su javnosti ukazali na problem u kojem se nalaze, te pozvali predstavnike vlasti da im se obrate a potom zazivali njihove ostavke.

Predsjednik reprezentativnog sindikata zdravstvenih radnika SKB-a Mostar Ivica Anić je kazao kako su svi njihovi dosadanji pokušaji u pregovorima s Vladom HNK bili bezuspješni i bez ikakve iskazane volje nadležnih da se kolektivni ugovor konačno potpiše.

“Oni ne nude ništa, tako da naši sastanci i druženja nemaju nikakvog efekta. Mi smo dali njima dvije ponude da rasteretimo Budžet i ugovor potpišemo na dvije ili na tri godine, čak smo umanjili koeficijent za 0, 20 od traženog, a ako uzmemo u obzir da smo na osmom mjestu u Federaciji po plaćama među najnižim plaćama , jasno je koliko smo korektni”, kaže Anić.

Ističe kako je nakon njihove najave da će danas održati protestnu šetnju Vlada HNK dala obavijest da će se utorak održati sveobuhvatni sastanak sa svim financijerima zdravstvenog sistema, kako bi se pokušali dogovoriti o uslovima kolektivnog ugovora, prenosi klix.ba

Savjetnik premijera Nevenka Hercega Darko Juka sindikalistima je uručio poziv na sastanak.

Član pregovaračkog tima Predag Vuković naglašava kako je ovo jedan u nizu pokušaja kupovanje vremena i pokazane neodgovornosti, jer kako ističe s financijerima se trebalo razgovarati prvima.

“Ako Vlada u ovom trenutku po prvi put saziva financijere to znači da šest ili sedam mjeseci, od kada tražimo pregovore je radila običnu farsu i imenovala povjerenstva samo da bi sjedili sa sindikatima i odaljivali potpisivanje kolektivnog ugovora. Niti su imali mandat niti su imali ovlaštenje da bilo šta potpišu, a to pokazuje ovaj široki sastanak, kako ga oni zovu, sa svim financijerima, koji je trebao biti u osmom mjesecu prošle godine sazvan, kad je sindikat uputio zahtjev za pregovaranje. Zbog toga sve posljedice koje su nastupile i dovele zdravstveni sustav do kolapsa isključivi krivac je Vlada HNK na čelu sa resornim ministrom zdravstva Goronom Opsenicom”, kazao je Vuković.

Ovom prilikom su poslali zadnje upozorenje Vladi HNK da se svi koji financiraju zdravstvo dogovore i obezbjede dovoljno povećanje plaća ili usvoje jednu od verzija ugovora koju su im uputili kako bi se zdravstveni radnici vratili na svoja radna mjesta.

“U protivnom svi ćemo doći pred zgradu Vade i ostati ovdje dok se ugovor ne potpiše”, tvrdi Vuković. Dodaje da im je prilikom najave današnje protestne šetnje iz MUP-a HNK javljeno da ne smije biti više od 30 okupljenih osoba jer će u protivnom primijeniti silu i pekinuti protestnu šetnju.

“Mi smo ispoštovali sve ali sljedeći put kad krenemo povući ćemo sve zdravstvene rednike i ukoliko nas policija privede, s obzirom da nemamo novaca platiti kazne rado ćemo služili u zatvoru”, poručuju sindikalci ispred Vlade HNK u Mostaru.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas